Selvom der i de senere år er pumpet massive summer i Wimax-bredbånd i Danmark, truer 3G-gennembruddet nu med at fjerne hele Wimax-forretningsgrundlaget.
Selvom Wimax som teknologi er oplagt til trådløst bredbånd, sender udviklingen af 3G, HSPA (Turbo 3G) og på sigt LTE nemlig Wimax-forretningerne ud i en uvis fremtid.
"Jeg tvivler meget på deres fremtid. Det her er et spørgsmål om volumen og dermed et spørgsmål om at kunne levere til den laveste pris," lyder det fra Poul Ernst Jessen, aktieanalytiker i Danske Bank.
Han bakkes op af Torben Rune, Netplan.
"Wimax er blevet overhalet både indenom og udenom af 3G og er derfor havnet lidt i en blindgyde," siger han.
Inden jul led Wimax-fronten et nederlag, da Alcatel-Lucent meddelte, at selskabet nu vil neddrosle investeringer i Wimax-udvikling for i stedet at fokusere på den konkurrerende teknologi, LTE, der bliver en videreførelse af 3G og Turbo 3G.
Samtidig lød konklusionen i en rapport fra Infonetics Research, at finanskrisen og konkurrencen fra LTE betyder en nedgang i Wimax-investeringerne.
Røde tal hele vejen rundt
De tre danske Wimax-leverandører, Clearwire, Butlernetworks og Elro (Skyline), kæmper alle tre med røde regnskabstal. Butlernetworks og Clearwire har tilsammen haft underskud på i omegnen af 280 millioner kroner i de seneste fire år.
Selvom det koster mange penge at opbygge en bredbåndsforretning med infrastruktur og det hele, ser fremtiden meget dyster ud, mener Poul Ernst Jessen, Danske Bank.
"På den traditionelle mobilside har du mastodonter som Ericsson og Nokia, der pusher hele LTE-udviklingen. Teknologisk og volumenmæssigt vil det simpelthen føre til, at de kan tilbyde billigere hardware og netværk, end man kan på Wimax-siden," siger aktieanalytikeren.
Det er specielt selskaber som Ericsson, Nokia Siemens og Alcatel-Lucent, der gør meget for at skabe tillid til LTE, og de danske teleselskaber ser da også først og fremmest LTE som fremtidens teknologi til det trådløse bredbånd.
Clearwire afviser Wimax-døden
På teknologifronten er LTE-meldingerne også lovende. For nylig kunne Ericsson for eksempel meddele, at selskabet havde opnået hastigheder på over 100 Mbit/s på LTE-teknologien.
"Wimax kommer i klemme, fordi 3G pludselig går ind og tager en del af markedet, samtidig med, at de store operatører har infrastruktur og økonomi til at videreudvikle produkterne, så den maginale fordel ved at køre hurtigere på Wimax enten er uinteressant eller helt bliver spist op af alternativerne," forklarer Torben Rune.
Han peger på, at Wimax godt kan have en fremtid som et nicheprodukt. Det kan for eksempel være til et hotel, hvor man vil give en hurtig båndbredde til gæsterne, men hvor det er besværligt at kable.
"Men det med at forestille sig en konkurrent til 3G - glem det. Det kan man ikke, og dermed bliver det et trosspørgsmål, om Wimax som selvstændig teknologi i virkeligheden kan overleve på et marked, hvor alternativet er et knaldbilligt 3G-modem, bygget ind i bærbar, som så har global dækning. Det bliver uhyre svært," siger Torben Rune.
Clearwire afviser Wimax-døden
Hos Wimax-leverandøren Clearwire ser administrerende direktør Peter Jerry Sørensen ikke det samme dystre fremtids-billede.
"Det er jeg naturligvis ikke enig i, alene af den grund, at den store forskel imellem 3G og Wimax er båndbredden. Uanset hvordan vi vender og drejer det her marked, så vil båndbredde være en eftertragtet vare," siger Peter Jerry Sørensen.
"Selvom effektiviseringen inden for 3G hele tiden bliver bedre og bedre, så står det ikke mål med det at have - i vores tilfælde - op imod seks gange så meget kapacitet i luften," siger han.
"Der er plads til flere spillere. Nogle overlever, nogle gør ikke. Og nogle har evnet til at kunne differentiere sig på de områder, der er vigtige for kunderne."
Clearwire, der endnu kun har præsteret millionunderskud i årsregnskaberne, har ifølge IT- og Telestyrelsen 12.129 abbonementer.
Hvor mange kunder skal i have for at opnå et positivt årsresultat?
"Vi er jo i den situation, at vi i næsten 15 måneder har været positive på bundlinien måned for måned. Så har vi selvfølgelig vores investeringer og afskrivninger, som gør, at netto-resultatet er negativt."
"Hvis man kiggede på tingene i år, ville det være dobbelt så mange kunder, men de her afskrivninger bliver jo betalt af, så forventningen er, at vi - hvis vi ikke investerer mere - vil være positive på bundlinien om to år," forklarer Peter Jerry Sørensen.
Konsolidering eneste vej frem
Både Poul Ernst Jessen fra Danske Bank og Torben Rune fra Netplan ser partnerskaber som Wimax-selskabernes vej til overlevelse.
Den betragtning er Clearwires Peter Jerry Sørensen enig i, men indtil videre har konsoliderings-arbejdet været op ad bakke.
"Set ud fra et forretnings-mæssigt og markeds-mæssigt synspunkt, så er det eneste rigtige at gøre, at slå pjalterne sammen. Det har vi været fortaler for flere gange og "approach'et" de pågældende to andre for ligesom at lægge an til, at den større synergi og volumen, der ville opstå, er den eneste rigtige måde at gå frem i verden på.
"Tidligere var man måske knap så modtagelige, men måske det har ændret sig i den seneste tid. Jeg tror det skal komme, for det er den eneste måde at kunne overleve på i et skærpet marked, hvor konkurrencen jo ikke bliver mindre," siger Peter Jerry Sørensen.
Han peger på, at konsolideringen på markedet ikke nødvendigvis behøver at være mellem Wimax-leverandørerne, men også mellem fastnet- og trådløse leverandører.
Endelig mener Peter Jerry Sørensen, at 3G-leverandørerne vil kunne få brug for at indgå samarbejder med en virksomhed som Clearwire.
"De får et kapacitetsproblem, og det ved de godt, så hvis vi har fire gange så meget kapacitet i en sektor, kunne man måske roame imellem de to, så kunderne, når de var på landet, kunne få noget 3G, og når de var inde i byerne, kunne man så slå over på vores net."
Ifølge IT- og Telestyrelsens senste halvårsstatistik var der i første halvår i alt 15.508 Wimax-abbonementer i Danmark (tallet inkluderer ikke Butlernetworks).
Til sammenligning var der i alt 163.291 rene dataabonnementer på 3G-nettet.