Indhold
Michele Scimeca fra New Jersey i USA har fået nok af RIAA, der varetager dele af den amerikanske musikbranches interesser. Sammen med flere hundrede andre er hun blevet sagsøgt af RIAA for at krænke copyright, men i modsætning til de fleste andre, vil hun ikke blot rulle om på ryggen og spille med. I stedet har hun anklaget RIAA for nærmest at være gangstere.
Der er andre, der har prøvet, at lægge sag an mod RIAA med vekslende held, men det er første gang, at den amerikanske "anti-racketeering act" er blevet anvendt. Den omhandler blandt andet pengeafpresning og har været brugt mod gangstere og anden organiseret kriminalitet.
Michele Scimeca og hendes advokat mener, at RIAAs fremgangsmåde svarer til afpresning. Først anklager RIAA en person for krænkelse af copyright og derefter presses samme person til at indgå et forlig, for at undgå retssagen og de forventede meget store bøder.
Skræmmekampagne
Michele Scimecas advokat, Bart Lombardo, har i papirer fremsendt til New Jersey Federal Court skrevet: "Denne skræmmekampagne har medført et stort antal forlig med mennesker, som har været bange for at kæmpe mod så stor en organisation (red.: RIAA). De har følt sig presset til at finde penge for at stoppe retsagen, frem for at gennemføre den. Denne form for skræmmekampagne er ikke tilladt og svarer til afpresning."
De fleste observatører og kritikere af RIAA er enige om, at det er et spinkelt grundlag at føre en sag på, men der er før sket overraskelser i det amerikanske retssystem, og der er ingen der tør spå om udfaldet af sagen.
Michela Scimeca er kun en af mange, der har lagt sag an mod RIAA. I San Francisco har en Raymond Maalouf, far til to døtre, taget de første skridt mod et sagsanlæg mod RIAA. Hans døtre er blevet anklaget for at krænke copyright gennem brug af webtjenesten Kazaa.
Raymond Maaloufs argument er, at Kazaa blev diskuteret åbent på døtrenes skole af lærerne, og der blev hentet musik derfra i undervisningen. RIAA har tidligere haft problemer med den amerikanske lovgivning og fik sidste år en næse af en amerikansk dommer for at have sporet individer gennem deres internet-udbydere uden lovlig grund.