Artikel top billede

IT Factory: En fæl stank af dot.com

Computerworld mener: IT Factory-skandalen har en ubehagelig stank at dot.com over sig. Hvad vil der nu ske?

Læs alle Computerworlds artikler om IT Factorys storhed og fald.

Den største danske erhvervsskandale siden Nordisk Fjer foldede sig i denne uge ud i IT Factory, der indtil mandag morgen stadig lignede Danmarks dygtigste it-virksomhed.

Men med en pressemeddelelse fra kommunikationskonsulent Erik Ove, der både arbejder for JMI Invest og IT Factory, begyndte stanken af "dot.com" igen at brede sig i den danske it-branche.

Det er ganske vist 10 år siden, at den legendariske dot.com-boble for alvor tog form i takt med internettets udbredelse i erhvervslivet.

Men med nettets udvikling fulgte især på det amerikanske marked en skare af oppustede forretningsprojekter eller deciderede svindelnumre, der udnyttede de dengang luftige begreber som e-handel og internetservice som dække.

Svært at ryste af sig

Begreber der i dag er almindelig teknologianvendelse uden hokus pokus. Men udviklingen gjorde "dot.com" til et skældsord i begyndelsen i af dette årti og gav it-branchen et ry, der siden har været svært at ryste af sig.

Nu er det begreber som software as a service og platform as a service, der i IT Factory tilsyneladende har været brugt som dække for bedrageri i den helt store stil.

Og selvom mange iagttagere forventer, at netop disse koncepter kan blive almindelig teknologianvendelse i fremtiden, så kan sådan en skandale igen være med til at give både branchen og teknologien et dårligt ry.

Bedrageri, der tilsyneladende har rundet en milliard kroner i en leasingkarrusel har siden mandag været tæt knyttet til navnet Stein Bagger.

De hårde beskyldninger mod forretningsmanden blev fremsat af hans forretningspartner Asger Jensby foran snurrende kameraer og viderebragt til offentligheden af en sjælden set kombination af journalister med kriminalitet, it og økonomi som daglige arbejdsområder.

Men hvem er ofrene i IT Factory-skandalen?

Læs alle Computerworlds artikler om IT Factorys storhed og fald.

Hvem har skylden?

Læs alle Computerworlds artikler om IT Factorys storhed og fald.

På pressemødet mandag lagde Asger Jensby klart skylden på Stein Bagger: Stein Bagger var meldt til politiet for bedrageri, og IT Factory var begæret konkurs af selskabets egen bestyrelsesformand - Asger Jensby.

Han ejer via JMI Invest halvdelen af IT Factory og var formand for selskabets lille tremandsbestyrelse.

Den bestod ud over ham selv og Henning Børgesen af Stein Bagger, der kontrollerer den anden halvdel af IT Factory gennem selskabet Agios United.

Ejerforholdene i dette selskab, der hører hjemme på stillehavsøen Niue, er der også er blevet sået tvivl om i løbet af ugen.

Pressemødet hos JMI Invest i Værløse blev yderligere krydret med de dramatiske historier om, at Stein Bagger bogstavelig talt var forsvundet fra jordens overflade få dage før i Abu Dhabis lufthavn.

Og blot halvandet døgn inden pressemødet havde Asger Jensby og hans folk fra JMI Invest fundet et hemmeligt kontor på hotel Schæffergården i Jægersborg ved København med leasingkontrakter og andre papirer, der med falske underskrifter skulle have sat Stein Bagger i stand til at gennemføre et omfattende bedrageri, hvor IT Factorys videresalg af IBM-software og udvikling af software as a service blot har været et dække.

Hvis den udlægning holder til politiets efterforskning, har Asger Jensby mistet sin investering i IT Factory, og en række store banker og andre leasingaktører har mistet betydelige beløb.

Ligesom IBM allerede har gjort et krav på 147 millioner kroner gældende over for kurator.

Meget er endnu usikkert

Selvom pressemødet var meget overbevisende, så er politiets undersøgelser dog først gået i gang og meget er endnu usikkert.

Men tager man ugens mange historier om relationer til forskellige kriminelle miljøer med ind i mysteriet, så er det oplagt mulighed, at Stein Bagger ikke blot er gerningsmand, men også offer i skandalen.

Under alle omstændigheder er Stein Bagger - der har vist sig at have haft relationer til både danske rockere og internationale kriminelle - tilsyneladende forsvundet, uden at hans familie kender noget til hans færden. Og det er jo i sig selv en rigtig ubehagelig tanke.

Endelig er der de ansatte i virksomheden. De - ifølge notorisk upålidelige regnskaber - cirka 140 ansatte har ifølge Asger Jensby arbejdet med at udvikle applikationer og løsninger.

Men arbejdet var, som bestyrelsesformanden udtrykte det mandag, fremadrettet og ikke noget, der skabte omsætning og indtjening.

Den kom, som han selv fortalte Computerworld for to uger siden - før konkursen - fra den samarbejdsaftale, som IT Factory havde med IBM.

Og på pressemødet beskrev han samarbejdsaftalen som en sort boks, der alene blev håndteret af Stein Bagger, og som altså angiveligt har været et dække over bedrageri.

Meget tyder da også på, at der har været en udbredt forventning - ikke mindst hos Asger Jensby - om, at videresalget af IBM-produkter var en mellemregning, der skulle skaffe IT Factory kapital og tid til at få software as service- og platform as service-koncepterne omsat til omsætningsskabende produkter.

Holder Jensbys forklaring vand, så er der produkter og løsninger i IT Factory, der kan sælges og måske alligevel bidrage til et it-paradigmeskifte baseret på cloud computing. Samtidig burde medarbejderne alt andet lige kunne bruge disse udviklingskompetencer andre steder i it-branchen.

Men få dage inde i IT Factory-skandalen arbejder kurator og politi på at skabe det fulde overblik. Spørgsmålene bliver flere og flere.

Indtil nu er det bestyrelsesformand Asger Jensby, der alene har udlagt skandalen i IT Factory, selvom han som formel leder er en klar part i sagen.

Og det eneste helt sikre synes at være udsigten til årelange efterforskninger, rivegilder og retssager.

Læs alle Computerworlds artikler om IT Factorys storhed og fald.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere