Artikel top billede

Det er værd at diskutere, om det bør være tilladt at sælge teknologi i situationer, hvor der er en overhængende risiko for, at det bliver brugt til at undertrykke. Men ansvaret ligger i sidste ende hos virksomhederne, mener Søren Pind.

Politikere vil ikke gribe ind overfor diktatursalg

En række prominente folketingsmedlemmer tager afstand fra eksport af overvågning til diktaturer, men afviser at stramme lovgivningen.

Udenrigsordførerne fra en række af Folketingets partier afviser at stramme lovgivningen, der tillader eksport af overvågningsteknologi til diktaturstater.

"Folketinget kan ikke gøre noget ved det," siger de samstemmende.

Danmarks tidligere udenrigsminister Niels Helveg Petersen (R) siger, at han ikke tør føre pennen for en lovgivning, der skal tage højde for grænsen mellem brug og misbrug af teknologi.

"Det er ikke noget, som vi kan lovgive om. Jeg vil i hvert fald meget nødigt skrive lovteksten. Problemstillingen befinder sig i en gråzone, og derfor må vi sige, at salget
er virksomhedens egen afgørelse og eget ansvar," siger Niels Helveg Petersen, der er udenrigspolitisk ordfører for Det Radikal Venstre

Den tidligere udenrigsminister understreger, at han finder det "ubehageligt og ikke særligt sympatisk," hvis danske virksomheder sælger teknologi, der bruges til at undertrykke befolkningen i diktaturstater.

S: Myndigheder bør holde øje med firmaer
Socialdemokraternes udenrigspolitiske ordfører Jeppe Kofod forholder sig også afvisende overfor, at det danske folketing selvstændigt skal stramme reglerne for eksport af overvågningsudstyr og lignende teknologier.

En stramning af lovgivningen er besværlig, fordi det kan være svært afgøre, hvilke teknologier der kan misbruges og i hvilke situationer, at risikoen for misbrug er særlig høj, mener Jeppe Kofod. Han vil heller ikke udelukke, at selv diktaturstater kan bruge overvågningsteknologi til fornuftige formål.

I stedet mener han, at myndighederne indenfor rammerne af den eksisterende lovning, der forbyder eksport af teknologi med militæranvendelse, bør vurdere meget grundigt om det kan være problematisk at eksportere overvågningsteknologi.

"Erhvervs- og Byggestyrelsen og andre må gå ind og se på, om der er et problem. Det er vigtigt, at der er nogen, der holder øje med om virksomheder agerer ansvarligt," siger Jeppe Kofod.

Pind: Internationalt forbud bør overvejes

Jeppe Kofod mener, at en eventuel skærpelse af reglerne bør diskuteres på EU-niveau, men understreger, at det først og fremmest er virksomhedene, der bør handle ansvarligt og sikre sig, at deres produkter ikke bliver misbrugt.

"Jeg er tilhænger af, at virksomhederne selv tager ansvar og kaster et kritisk blik på deres kunder," siger Jeppe Kofod og påpeger, at virksomhederne særligt bør sikre, at de ikke har kunder blandt politi og sikkerhedsstyrker i diktaturstater.

Søren Pind, der er Venstres udenrigspolitiske ordfører, er langt fra begejstret for, at danske virksomheder kan forsyne diktaturstater med teknologi, der kan bruges til at overtræde menneskerettighederne.

"Det er ikke noget, som jeg er glad for. Det skal jeg ikke lægge skjul på. Ganske vidst har vi et frit marked, men det er værd at diskutere om det bør være tilladt at sælge teknologi i situationer, hvor der er en overhængende risiko for, at det bliver brugt til at undertrykke og underkue andre mennesker," siger Søren Pind.

Det er dog ikke realistisk med selvstændige danske sanktioner, mener Søren Pind. Han frygter dog, at enkelte landes særinteresser kan gøre det svært at regulere spørgsmålet på internationalt niveau.

"EU er bestemt et sted, hvor dialogen kan føres forholdsvis meningsfuldt. Men i princippet mener jeg, at alle verdens demokratier burde gøre fælles front og sige - vi vil ikke sælge teknologier til lande, der anvender dem til at undertrykke deres befolkninger," siger Søren Pind.

Alligevel er han enig med Jeppe Kofod om, at det først og fremmest er virksomhedernes ansvar.

"Som politikere kan vi kun forbyde, men ansvaret ligger i sidste ende hos virksomhederne, der foretager sig noget aktivt," siger Søren Pind.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere