One down - one to go.
Sådan kan topchef Ivor Canavan meget vel have tænkt, da han i fredags fik overtalt CSC's ansatte akademikere og deres fagforbund Akademikernes Centralorganisation til at droppe den varslede strejke, der ellers fra i dag ville have lammet store dele af it-gigantens projekter for blandt andre Skat og Politiet.
Sådan gik det imidlertid ikke. Akademikerne har nemlig valgt at acceptere en aftale, der betyder, at deres overenskomster fremover udløber samtidig med en stor del af de andre arbejdsgrupper, der er organiseret på LO-området. Det skriver Dagbladet Børsen.
Det betyder i praksis, at fremtidige tvister kan indbringes for forligsinstitutionen.
Tidligere har de ansattes mange forskellige overenskomster med otte forskellige fagforeninger været en hæmsko for CSC Danmark, mener Ivor Canavan.
Blandt andet fordi de betyder, at CSC til forskel fra konkurrenter kan blive mødt med et krav om at gå ned i pris, fordi virksomhedens fagforeningsstruktur udgør en øget risiko for strejker.
Mission mindre fagforening
Og den plan har Ivor Canavan barslet med længe. Han fortalte i et stort interview den 20. oktober, at han længe har ønsket at reformere fagforeningsstrukturen i CSC.
"Vi mener, at vi gør det bedst, hvis vi flytter os til normen i det danske samfund med alle aftalerne med fagforeningerne på en tidsfrist, så de ikke er anderledes, separate eller på den måde bedre stillet end andre," sagde Ivor Canavan ved den lejlighed.
Han tilføjede, at han ikke ønskede at presse fagforeningerne ud i en konflikt.
"Det er en konkurrencepræget branche, og vi vil gerne spille på en jævn bane med vores konkurrenter," lød det dengang fra topchefen.
Med fredagens aftale lader det til, at CSC er kommet et skridt nærmere det.
Nu mangler firmaet blot at forhandle sig på plads med de omkring 1.200 Prosa-organiserede ansatte. Og det bliver ingen let kamp.
I hvert fald har den nye Prosa-formand, Niels Bertelsen, ingen planer om at overgive sig frivilligt.
"Jeg har den holdning, at der på CSC er en overenskomst, som Prosa er en del af, og det skal der fortsat være, uanset hvad en amerikansk topleder må mene om det spørgsmål. I Danmark er vi vant til at afklare de forhold, der er på en arbejdsplads, gennem aftaler med medarbejderne. Det skal vi fortsat gøre," siger han.