Artikel top billede

NASA tester interplanetarisk internet

Med hjælp fra internet-pioneren Vint Cerf har NASA testet sit eget deep space-internet.

Computerworld News Service: I jagten på en mere effektiv og billig måde at kommunikere med rumfartøjer i solsystemet har teknikere fra NASA's Jet Propulsion Laboratory udviklet en ny kommunikationsprotokol, der bruger rumsonder og -orbitere som deep space-routere.

"Det giver mulighed for hurtigere, mere effektiv og billigere kommunikation," fortæller Leigh Torgerson, operations center manager på Jet Propulsion Laboratory.

"Hvis man har en månebil på Mars og en orbiter, der kredser rundt om Mars, kan man sende informationer fra jorden gennem orbiteren og til månebilen. På den måde fungerer orbiteren som en router på internettet."

Vint Cerf, der har været med til at udvikle internetprotokollen TCP/IP, er chefforsker på teamet, der har udviklet den nye protokol. Projektet har været undervejs i 10 år.

Den seneste måned har forskerne har brugt den nye software-protokol, der kaldes Disruption-Tolerant Networking, til at sende billeder til og fra NASA's rumfarttøj, der befinder sig mere end 20 millioner mil fra jorden.

Protokoller er i bund og grund et sprog, der bruges til at kommunikere mellem systemer på internettet.

"Det her er første skridt mod at skabe en helt ny funktion til kommunikation i rummet - et interplanetarisk internet," siger Adrian Hooke, teamleder og manager for space-networking architecture, technology and standards hos NASA.

Leigh Torgerseon fortæller, at det såkaldte interplanetariske internet skal være stærkt nok til at tåle de forstyrrelser eller afbrydelser, der ofte forekommer i deep space-kommunikation.

"Grunden til at bruge internet-lignende protokoller frem for space-links er, at man kan bruge automatiseret routing," siger Leigh Torgerson til Computerworld.

"Med almindelig space link-kommunikation sender jorden kommandoer til luftfartøjet for at fortælle, hvad tid og hvilke data, der skal sendes. Det kræver meget arbejdskraft. Men med automatiseret routing kan man spare både arbejdskraft og penge."

I øjeblikket har NASA 10 netværkspunkter i sit interplanetariske internet.

Oversat af Mille Bindslev




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere