Artikel top billede

JavaFX gør webapplikationer rigere

JavaFX er klar inden slutningen af i år, lyder meldingen fra Sun. Dermed intensiveres kampen om at levere udviklingsteknologien til fremtidens Rich Internet Applications (RIA).

Dagene, hvor en webside med html og lidt javascript er nok til at tiltrække brugernes opmærksomhed, er forbi.

I hvert fald hvis man skal tro leverandørerne af værktøjer til udvikling af Rich Internet Applications (RIA).

Video, lyd og animationer på websiderne skal gøre brugeroplevelsen rigere og bedre.

Den slags er svære at implementere på en webside med html og javascript, så derfor udvikles der værktøjer, der skal gøre det nemmere at skabe mere levende og brugerengagerende websider.

Hidtil har det været Adobe og Microsoft, der med henholdsvis Flex og Silverlight har leveret værktøjerne til udviklerne.

Officiel JavaFX klar inden 2009

Nu melder Sun sig på banen for udvikling af RIA med en melding om, at JavaFX snart vil være klar i en officiel version.

Sun frigav en preview release af JavaFX i starten af august i år.

Dengang beskrev Sun blandt andet JavaFX som Javas præsentationslag og en mulighed for at udviklere kan præsentere deres applikationer på mange forskellige platforme - fra mobiltelefoner over desktop og browsere til fjernsyn.

Nu melder Sun, at JavaFX er klar inden slutningen af i år.

"Vi har en kørende JavaFX og vi er meget tæt på at afskibe det endelige produkt," siger Eric Klein, Sun vice president for Java marketing til IDG's nyhedsservice.

Udtalelsen faldt under Adobe Max 2008-konferencen, hvor Sun demonstrerede hvordan JavaFX med sine video-egenskaber blandt andet kan tage en video ud af browseren og lægge den på desktoppen

Eet udviklingsmiljø

Med JavaFX får man en enkelt platform, der fungerer både i browseren og på desktopppen, hvilket Sun-talsmændene fremhævede ikke er tilfældet med Adobe, som anvender Flash i browseren og AIR (Adobe Integrated Runtime) til desktoppen.

"Her giver vi udviklerne eet miljø, hvilket sparer dem tid, arbejde og penge, da de ikke behøves at lære endnu et udviklingsmiljø," lyder det fra Param Singh, Sun director of Java marketing.

Endelig releases af JavaFX Desktop og JavaFX Script forventes klar i slutningen af i år. Samtidigt forventes et SDK og en JavaFX Production Suite at være klar inden årsskiftet.
JavaFX Production Suite er et udviklingsmiljø, hvor udviklere og designere kan samarbejde om at skabe bruger-venlige og -engagerende websider.

En officiel udgave af JavaFX rettet mod mobile enheder, JavaFX Mobile, forventes at blive frigivet senere ligesom et JavaFX runtime beregnet til fjernsyn også kommer senere.

Spørgsmålet er, om Sun er for sent ude med JavaFX for at få fodfæste på RIA-markedet.

Er Sun for sent ude?

Det er Adobe der er længst fremme med RIA-værktøjer, skarpt forfulgt af Microsoft.

Begge firmaer har igennem et stykke tid haft mulighed for at pushe deres teknologi til interesserede udviklere, så nogle iagttagere stiller spørgsmålstegn ved, om Sun er for sent ude med sin JavaFX-teknologi.
Den store skare af Java-udviklere betyder dog, at Suns sene ankomst på RIA-scenen måske ikke gør så meget.

"Mange Java-udviklere har anvendt (Adobe's, red.) Flex på det seneste," siger Michael Coté, en analytiker hos Redmonk til IDG News Service

Tålmodigt udviklermiljø

"Når det er sagt, så er Java udviklermiljøet meget tålmodige med de her ting. Det er først, når JavaFX og tilhørende værktøjer er frigivet, at vi får testet hvor meget Java-udviklermiljøet egentlig ønsker det her. Jeg tror ikke, du kan afskrive det (JavaFX, red.) endnu," vurderer Michael Coté.

En tilsvarende holdning finder man hos Forrester-analytikeren Jeffrey Hammond.

"Flex har været ude et stykke tid og virksomheden [Adobe, red.] har haft mulighed for at finpudse det," lyder det fra Jeffrey Hammond.

Samtidigt mener Jeffrey Hammond, at Microsoft hidtil kun har lavet beskedne skridt med sin Silverlight platform.

Java-udviklere er målgruppen

"Så, ja, Sun er måske et år efter Microsoft. Men jeg fornemmer, det stadig er tidligt i forløbet. Udviklingsafdelinger har ikke valgt en enkelt platform på nuværende tidspunkt, så på den led er det ikke for sent for Sun," vurderer Jeffrey Hammond, der blandt andet henviser til de mange java-udviklere som en fordel for Suns teknologi.

"Suns fordel er, at der er en stor skare af Java-udviklere som er målgruppen for teknologien. Fra et teknologi-perspektiv er Sun godt positioneret," vurderer han og fortsætter:

"Nu skal de så levere varen."

Demonstration af JavaFX

På JavaOne-konferencen tidligere i år demonstrerede Sun JavaFX.

Hvorvidt firmaet så rent faktisk leverede varen, er et temperamentsspørgsmål.

Demonstrationen, som var baseret på et preview af JavaFX, var plaget af en række crashes

Nedenstående video er fra den præsentation.

Først skal JavaFX gennem et lille crash før en over-bevisende præsentation af muligheden for at flytte en JavaFX-applikation fra browser til desktop kan finde sted [spol eventuelt frem til 2:44 i videoen).




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


CIO Trends 2024

På denne dag vil nogle af de nominerede til prisen som Årets CIO som keynotes, hvor de deler deres erfaringer og gode råd. Vi dykker desuden ned i de dynamiske ændringer, der præger it-leder rollen, hvor ledelse og strategi spiller en stadig større rolle i de komplekse it-organisationer.

24. september 2024 | Læs mere