Længe før der var noget der hed grøn it, var Fujitsu Siemens i gang med at lave det, med den grønne pc, som introducerede avancerede begreber som automatisk strømsparefunktion, og genbrugelige komponenter.
Selvom firmaet er på vej igennem en overgang til en ny ejerstruktur, fortsætter man ud af samme spor, og udvikler videre inden for den miljøvenlige genre.
Ikke noget nyt
For at vise omverdenen, at man hos Fujitsu Siemens stadig er seriøs omkring det med den grønne it, lanceres et særligt grønt mærke, som skal indikere det enkelte produkts miljøvenlighed.
"Det er en del af vores grønne strategi at dokumentere overfor kunden, at man ikke behøver at bekymre sig og få gennemsigtighed," siger Barbara Schädler, marketingchef i Fujitsu Siemens Computers, til Computerworld.
Mærket, som er inddelt i tre niveauer, alt efter graden af miljøvenlighed, vil ifølge Fujitsu Siemens kun blive påført produkter, som lever op til specifikke krav.
Kun for de få udvalgte
Eksempelvis skal et produkt med den højeste mærkning - tre stjerner - være helt i front, både i fabrikationsfasen, med miljøvenlige materialer, i brug, med et lavt energiforbrug, og i genbrugsfasen, hvor en enkelt person skal kunne skille hele maskinen ad, uden særligt værktøj.
"Men vi sætter ikke bare tre stjerne på alle produkter. Der er nogle, der er mere miljøvenlige og andre, som ikke er helt så miljøvenlige," siger Barbara Schädler.
"Vi vil gøre det nemmere for kunden at vælge, og så selvfølgelig differentiere os i forhold til vores konkurrenter, som ikke tilbyder dette."
I skrivende stund er syv produkter blevet tildelt et mærke med tre stjerner.
Miljøvenlige skærme
En anden let og hurtig måde at spare energi på er ved at indstille sin skærm ordentligt.
Mange producenter leverer nemlig computerskærme med lysstyrken på op mod 100 procent. Men det er langtfra nødvendigt at have lysstyrken sat så højt, da de fleste sagtens kunne klare sig med mindre og dermed et lavere strømforbrug.
Desværre er det de færreste, som er opmærksom på dette, og dermed sørger for at justere skærmen.
Derudover varierer den nødvendige lysstyrke dagen igennem. I almindeligt dagslys er der behov for en del lys i skærmen, for at matche solens styrke, mens det i mørke er nok med en smule lys.
For at komme dette til livs har Fujitsu Siemens lavet noget så simpelt som en sensor, direkte på skærmen, som kan måle omgivelsernes lysstyrke og indstille sig derefter.
Helt i nul
Et andet og kendt problem er standbyfunktionen i skærmene. Som de fleste ved, betyder en slukket computer ikke nødvendigvis en slukket skærm, og det betyder, at der bruges strøm bare på at være på standby.
Men også her har Fujitsu Siemens valgt at gøre en indsats, og lanceret den såkaldte 'zero watt'-skærm, som er i stand til at eliminere forbruget helt, selvom den kun er på standby og altså ikke slukket.