Artikel top billede

OLPC-salget starter i dag

Fra i dag kan folkecomputeren doneres og købes. En alliance mellem det private og offentlige skal sørge for, at ulandsprojekterne bliver af høj kvalitet.

Negropontes folkecomputer, der skal højne uddannelsesniveauet i den tredje verden, kan købes og gives fra i dag.

XO, som den lille grønne maskine er blevet døbt, sættes nemlig til salg i 30 lande i hele verden.

Der er mulighed for at donere et eksemplar til en skoleelev i den tredje verden, hvilket koster 1.250 kroner. Det kan gøres af både privatpersoner og virksomheder.

Desuden kan firmaer vælge køb-en få-en-modellen, hvor man donerer en computer til et barn, og samtidig køber en til virksomheden. Prisen er da 2.500 kroner.

Alliance skal give pote

Børne-pc'en sendes ud fra Dansk IT, der har taget projektet til sig i forbindelse med foreningens 50-års jubilæum.

"OLPC'en er henvendt til it-folk, der synes, den kan være sjov at have samtidig med, at man støtter et godt formål. Jeg forestiller mig, at nogle virksomheder måske dropper den årlige julegave og køber et antal OLPC'er i stedet for," siger Tony Franke, direktør i Dansk IT.

"Vi er jo ikke en indsamlingsorganisation, men projektet er en god idé, som vi gerne vil gøre os til talsmand for."

For at sikre, at de indkøbte pc'er bliver anvendt bedst muligt, er Dansk IT, udviklingsminister Ulla Tørnæs, Danida og UNICEF gået sammen i et offentligt-privat samarbejde.

"Vi har allieret os med Danida og UNICEF, der kan sørge for at tingene afvikles efter planen, og at projekterne lever op til en række kvalitetskrav," fortæller Tony Franke.

Virker i Nepal

Selv om Dansk IT ikke tidligere har foretaget indsamlinger, har foreningen høje forventninger til resultatet.

"Vi står lidt på sidelinjen, når det gælder erfaringer i forbindelse indsamlinger, men vi er ambitiøse. Vi har en ambition om, at Danmarks erhvervsliv, fonde og privatpersoner vil donere mindst 1.000 computere," siger Tony Franke.

Dansk IT lægger samtidig stor vægt på, at projektet bliver fulgt helt til dørs, så XO-maskinerne ikke havner på et lager i en afrikansk havneby.

"Vi har gjort os erfaringer fra et pilotprojekt i Nepal, hvor lærere, elever og computere er blevet bundet solidt sammen. Denne model vil vi gerne kopiere til andre områder," siger Tony Franke.

Den første sending børne-pc'er er nemlig allerede sendt til Nepal, hvor de indgår i et lokalt Danida-støttet projekt.

135 børn og 22 lærere på to skoler i Kathmandu-dalen har hver fået udleveret en bærbar pc som led i et større uddannelsesprojekt.

Udover at give børnene adgang til den digitale verdens muligheder, skal pilotprojektet fokusere på at opbygge erfaring i, hvordan børne-pc'erne rent uddannelsesmæssigt anvendes bedst muligt.

Disse erfaringer skal der efterfølgende drages nytte af i tilsvarende projekter i resten af verden.

I alt forventer Dansk IT at kunne rejse midler til børne-pc'er i Danida-støttede projekter i op til otte udviklingslande på tre forskellige kontinenter.

"Ikke alene kan børne-pc'en højne det generelle uddannelsesniveau. Den kan også være med til at udjævne den digitale kløft mellem rige og fattige lande," siger Tony Franke om visionen for projektet.

Det handler om at give

Når man køber en maskine til firmaets medarbejdere, skal man være opmærksom på, at den kun leveres med engelsk tastatur, og at der ikke er support i Danmark.

Desuden kan der være op til to måneders leveringstid på folkecomputeren.

Computeren kan købes via websiden verdensgaver, der er etableret af hjælpeorganisationen UNICEF.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere