Den omdiskuterede svenske overvågningslov udgør nu officielt en konkret, forhøjet sikkerhedstrussel overfor danske virksomheder.
Det fortæller Henning Mortensen, der er chefkonsulent hos Dansk Industris brancheorganisation ITEK.
Den såkaldte FRA-lov betyder, at Sverige fra 2009 kan følge med i al elektronisk kommunikation, der passerer den svenske grænse. Dermed kan folketing, PET og borgere risikere svensk overvågning som følge af den omdiskuterede lov. Det har tidligere fået dansk erhvervsliv til at frygte industrispionage som følge af den svenske lov.
"Risikobilledet er ændret, så vi står overfor et skærpet risikobillede fra januar, fordi vi ikke ved, hvad disse data vil blive brugt til," siger Henning Mortensen.
Skærpede sikkerhedsregler
Det skærpede trusselsbillede får nu Dansk Industri til at reagere på sikkerhedstruslen ved at udsende konkrete vejledninger i at beskytte virksomheder mod den svenske overvågning.
Blandet andet opfordrer Dansk Industri virksomhederne til at udarbejde risikoanalyser og en klassifikation af fortrolige data. Samtidig er rådet fra organisationen, at virksomhederne krypterer al fortroligt materiale.
"Vi anbefaler også, at man meget nøje overvejer, om medarbejderne må tale om disse ting i telefon eller sende dem over internettet," siger Henning Mortensen.
Det skærpede sikkerhedsniveau vil ifølge Henning Mortensen kræve omkostninger og nye rutiner, hvis vejledningen implementeres i virksomhederne. Men det er nødvendigt i forhold til de fortrolige data, som ellers kan komme til den svenske efterretningstjenestes kendskab, fortæller Henning Mortensen.
"Det er en følge af det nye trusselsbillede, som vi står overfor," siger Henning Mortensen.
Skuffet over justitsminister
Problemet er ifølge Henning Mortensen, at det langt sværere for virksomhederne at beskytte sig mod den svenske overvågning, når virksomhederne ikke ved, hvilke følger loven får i Danmark.
"Så har vi kun den svenske lovtekst at tage udgangspunkt i," siger Henning Mortensen.
Tidligere justitsminister Lene Espersen (K) har tidligere lovet at undersøge, hvad den svenske FRA-lov betyder for danske interesser. En sag som nu ligger på nuværende justitsminister Brian Mikkelsens (K) bord.
Organisationen bad ellers allerede i juni politikerne om hjælp i sagen, fordi man frygtede industrispionage.
"Der er ikke sket noget som helst. I al fald ikke noget som er kommet til vores eller offentlighedens kendskab," siger Henning Mortensen.
Derfor udgiver Dansk Industri nu en konkret vejledning om beskyttelse af data mod fremmede landes overvågning. Ifølge Henning Mortensen må organisationen nemlig selv forsøge at hjælpe virksomhederne, indtil det står klart, hvad den svenske overvågningslov betyder for danske virksomheder.
"Jeg er afgjort skuffet over, at vi ikke har hørt noget fra justitsministeren, når de eksplicit havde lovet at gøre noget ved denne sag," siger Henning Mortensen.
Derfor håber han, at svenskerne vil melde ud, hvordan de vil håndtere danske oplysninger som kommer Sverige i hænde gennem kommunikation, der passerer den svenske grænse.