Artikel top billede

Illustration: Ahmad Hamoudah / iStockphoto

Leder: Må de dovne svin tabe

Computerworld mener: Teknologiens mulighed for at skabe ny vækst hjælper slet ikke alle it-virksomheder. Konkurserne truer, og it-branchen får lov til at stå den ultimative prøve.

På to måneder har det, der lignede en omfattende finanskrise, spredt sig til resten af økonomien i den rige verden. Og it-branchen er ingen undtagelse.

Siden branchens folk var samlet til IT-Branchens årlige topmøde i Nyborg midt i september, er det økonomiske forventningsbarometer for 2009 faldet fra spændt afventende til trælse tider.

Det sortsyn skal så lige sættes i de rigtige proportioner.

Trælse tider er altså tider, hvor analytikerne hos IDC forventer, at it-investeringerne i Danmark vil vokse med mellem 2,5 og 3,5 procent i 2009.

Det er også de tider, som blandt andre bestyrelsesformanden i den globale it-gigant Intel, Craig Barret, betegner som modkonjunkturelle:

De stærke globale it-leverandører, der sætter teknologidagsorden, oplever stigende efterspørgsel, fordi deres kunder vil bruge informationsteknologi til at effektivisere sig gennem krisen.

Hver femte på kurs mod konkurs

Nu er der bare et godt stykke vej fra de globale it-giganters forkromede visioner til produktivitetsfremgang på en maskinfabrik i en dansk købstad.

De store it-virksomheder udvikler produkter i Bangalore, koder i Ukraine og samler stumperne på fabrikker i Kina. Men inden produkterne giver det ønskede afkast af investeringen for danske kunder, skal de indgå i projekter og implementeres. Opgaver, som den store underskov af partnere tager sig af.

For partnerne hjælper giganternes mulighed for at kortslutte krisestemningen ikke ret meget. Kreditanalyse-virksomheden Experian har for Computerworld opjort, at 21,4 procent af danske it-selskaber har retning mod konkurs.

Det er voldsomt meget mere end i dansk erhvervsliv generelt. 25,1 procent højere for at være præcis. Værst ser det ud i nogle af de helt små selskaber med kun én ansat (typisk ejeren selv), men selv om man sorterer dem fra, er it-branchens tal stadig 20,1 procent højere end tallet for dansk erhvervsliv generelt.

Manglende omhu

Selvom tallene er overraskende store for Jakob Lyngsø, der er direktør i IT-Branchen, så kommer de ikke helt bag på ham, fordi branchen nu oplever, at bankerne smækker kassen i og kræver nedskæringer.

Endnu mere kontant lyder det fra professor i ledelse på Handelshøjskolen i Århus Anders Drejer:

"It har i lang tid været en af de brancher, hvor man skulle være et rigtig dovent svin for ikke at tjene masser af penge."

For Anders Drejer er der ingen tvivl om, at der i dele af it-branchen både er blevet svinet med pengene og udvist mangel på rettidig omhu. Men nu får de altså lov til at stå den ultimative prøve i erhvervslivet.

Et hårdt år i vente

2009 bliver et hårdt år for it-branchens mange vandbærere. IDC venter ikke at kunne skimte noget som helst lys for enden af tunnelen før tidligst om et år og måske først senere i 2010.

Norriqs koncernchef, Bo Martinsen, kalder det et udskilningsløb, hvor de virksomheder, der når over målstregen, vil stå stærkere end før krisen.

Og for at nå dertil, skal de blandt andet lytte til vandrørene, hvor analytikerne hos Gartner er i fuld sving med at rådgive it-cheferne om de 25 bedste måder at skære i it-omkostningerne. Råd, der blandt andet handler om at udnytte den fortsatte standardisering af produkterne fra de globale it-giganter.

Gartner opfordrer også til at "spare et 9-tal" i kravene til mindre vigtige systemer. For det har stor betydning for økonomien om kravet til oppetid er 99,9 procent af tiden eller 99 procent af tiden.

Udskilningsløbet er i fuld gang. Må de dovne svin tabe.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere