Artikel top billede

Kan du som chef være ven med dine ansatte?

Klumme: Venskab mellem lederen og de ansatte giver en loyalitet på arbejdet. Men hvor går grænsen?

Hvor går den hårfine grænse mellem at være leder og at være kammerat? Kan en kammeratlig tone være skyld i, at medarbejderne mister respekten for lederen? Og hvor meget kan den gode leder egentlig tillade sig at bestemme og blande sig i medarbejderens privatliv?

Jeg har været leder i større eller mindre sammenhæng de sidste 14 år og har altid haft et kammeratligt forhold til mine ansatte. Dog er det først på det seneste, at jeg er begyndt at tænke over, hvilke udfordringer disse venskaber kan medføre.

For mig virker det klinisk, hvis man ikke kan omgå sine ansatte privat. Jeg ser op til en hel del af mine medarbejdere på grund af deres kompetencer, og det er naturligt for mig at interessere mig for, hvordan det går dem - også uden for arbejdet.

Jeg har mange medarbejdere, som jeg har et tæt forhold til privat, hvor vores familier også ses. Det er klart, at det selvfølgelig gør det så meget desto sværere at give skideballer eller i værste fald at sidde i en situation, hvor man skal fyre en ven, men det går altså også den anden vej.

Én stor familie

Venskabet giver en loyalitet på arbejdet, der er unik - en tillid og ærlighed, der er helt speciel.

I min virksomhed betragter jeg faktisk alle som min familie, og jeg ved, det er gensidigt for rigtig mange. Det er en helt utrolig styrke.

Respekt har flere facetter både faglige og personlige. Man kan vel godt forestille sig en leder, man ikke kan fordrage, men som virkelig kan sit stof - og som måske oven i købet formår at udvikle sine medarbejdere? Og vice versa.

Upopulært at blande sig

Men jeg tror bare ikke, at vi trives på længere sigt, uden at vi har følelsen af både at være respekteret menneskeligt og fagligt.

At blande sig i vores medarbejderes privatliv kan være en meget upopulær disciplin. Det er bestemt ikke alle, der ønsker at dele deres privatliv med hverken andre medarbejdere eller med lederne.

Men her kommer kultur- og situationsbestemt ledelse ind i billedet. Hvis der dyrkes en kultur i virksomheden, hvor arbejde og privatliv flyder sammen, er der løsere grænser for, hvad man kan tillade sig.

Det betyder på ingen måde, at man som leder ikke skal respektere privatlivets sfære. Men fordi man i gennemsnit arbejder 60 procent af sin vågne tid, mener jeg også, at en leder kan tillade sig, at bekymre sig om og vise omsorg for sine medarbejdere.

Arbejde og privatliv blandes

Facebook er et godt eksempel på, at arbejds- og privatliv flyder sammen. Mange skriver side op og side ned om, hvem de er, hvad de laver i fritiden - og alle kan læse om det. Paradoksalt nok er det netop på sådanne sociale online-tjenester, at vi ser, hvordan virksomheden kommer til at fremstå som en del af privatlivet.

Mange lægger billederne fra julefrokosten op med alt, hvad dette måtte indebære. Det er ikke altid i virksomhedens interesse, at alle og enhver kan se, hvad der foregår til virksomhedens fester.

Derfor har mange virksomheder også en politik om, at ingen billeder eller andet materiale fra arbejdspladsen må være til skue for andre end virksomheden selv.

Det, synes jeg faktisk, er en fair aftale.

Thomas Holm Jensen er administrerende direktør i it-sikkerhedsvirksomheden SoftScan.

Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere