Typisk vil man lægge sin e-butik rent fysisk på en server i Danmark. Det vil være det mest normale. Men man skal lige spekulere over, hvad ens hovedmarked egentlig er.
Danmark er rent netværksmæssigt forbundet meget godt op i forhold til udlandet. Derfor er det et udmærket sted at lægge forretningen.
Men man skal stadig huske på, at det mere eller mindre vil udelukke kinesere, mexicanere og en hel masse andre forskellige mennesker rundt omkring i verden fra at benytte ens forretning. De kan godt købe, men det tager uendelig lang tid at bevæge sig rundt på en dansk server, og det koster kunder i de høje procenter.
Hos SPAMfighter fik vi i begyndelsen mange klager, både fra brugere, der syntes at vores klient var langsom, og fra folk, der gerne ville købe vores produkter eller blot besøgte vores website.
Vi begyndte derfor at teste fra forskellige andre lande og fandt ud af, at folk havde ret, det gik meget langsomt.
I Mexico for eksempel tog det hele fire sekunder, før vores website reagerede. Det vil sige, fra det øjeblik en kunde klikkede på en knap, gik der fire sekunder, før det blev registreret på vores servere.
Serverne skal så spytte filerne tilbage, hvad der sikkert også tog fire sekunder, før de begyndte at ske noget, og så begyndte hele downloadprocessen.
Det vil sige, at det nemt kunne tage et minut at hente SPAMfighters forside. Det gad meget få mennesker vente på.
Det vi har gjort er, at vi har sat servere op i mere end 20 lande, som så betjener forespørgsler fra vores SPAMfighter klient.
Server i målgruppe-lande
Når en bruger starter vores software første gang, så finder det automatisk den server med den laveste ping-tid, og det kører derfor optimalt. Skulle den pågældende server gå ned, så vil den næste server med det samme sætte ind, og det giver større sikkerhed for brugeren.
Med hensyn til websitet og vores filer til download, så har vi tegnet aftale med firmaet Akamai, der nok er verdens største infrastruktur-udbyder.
Firmaet har 34.000 servere i 70 lande, og når en bruger besøger vores website, så bliver hun sendt til den hurtigst svarende server.
Efter vi lavede de to løsninger, så steg antallet af downloads med mere end 20 procent, og vores salg gik gennem loftet, så de penge, vi har brugt på det, har vi tjent hjem mange, mange gange.
Hvis man vil billigere i gang, så kan man nøjes med at sætte servere op i de markeder, der har ens hovedinteresse. Hvis man for eksempel henvender sig til det amerikanske marked, så lad være med at sætte serveren op i Danmark. Sæt serveren op i USA!
Hvis du mener, at det er for stor en mundfuld at sætte servere op i flere lande, så start med en i Danmark, og når du ser, at salget i udlandet begynder at bære frugt, så kan du altid udvide.
Der er ingen tvivl om, at det både er besværligt og dyrt at komme i gang med flere servere, men er man seriøst interesseret i at indtage verden, så er der ingen vej tilbage.
Martin Thorborg er medstifter af Spamfighter, administrerende direktør og stifter af Amino.dk samt forfatter til bogen E-pusher.
Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.