Artikel top billede

Retssag skal afgøre Pirate Bay-spærring

Er det i orden at pålægge Tele2 at spærre kundernes adgang til The Pirate Bay? Det slås IFPI og Tele2 om i retten.

Er det teleselskabernes ansvar, at kunderne henter ulovlige musik- og filmfiler ved hjælp af den populære svenske torrent-side The Pirate Bay?

Det spørgsmål tager Østre Landsret fat på i morgen, onsdag, når et længe ventet slag skydes i gang mellem internetudbyderen Tele2 og interesseorganisationen IFPI, der sammen med 43 ophavsrethavere i februar pålagde Tele2 at spærre kundernes adgang til den populære internetside thepiratebay.org i en spektakulær fogedretssag fra Frederiksberg.

Umiddelbart kan styrkeforholdet mellem parterne synes skævt, men Tele2 er ejet af Telenor, der er et af nordens største teleselskaber.

Samtidig har selskabet opbakning fra en samlet telebranche, der gennem interesseorganisationen Telekommunikationsindustrien står skulder ved skulder, fordi sagens kerne handler om, hvorvidt teleselskaberne skal være politi overfor kunderne.

Ja eller nej

Slaget står i form af en såkaldt kæresag i Østre Landsret.

Her skal tre dommere bestemme, om det var korrekt af fogedretten at tvinge Tele2 til at spærre kundernes adgang til The Pirate Bay.

Samtidig skal Østre Landsret afgøre, om betingelserne i det hele taget var opfyldt for at pålægge Tele2 at spærre kundernes adgang med et fogedforbud.

Vinder Tele2 sagen, kan teleselskabet fjerne den DNS-spærring, som siden februar har forhindret kunderne i at besøge The Pirate Bay.

Taber selskabet sagen, vil resten af landets internetudbydere formentlig, som i den tidligere Allofmp3-sag, også spærre kundernes adgang til The Pirate Bay.

Med mindre teleselskaberne vælger at søge om såkaldt tredjeinstans i sagen, som betyder, at Højesteret også skal dømme i sagen.

Hvis Tele2 taber, venter også en såkaldt justifikationssag, hvor mere principielle detaljer omkring ulovligt og lovligt indhold på hjemmesider diskuteres.

Her tager retten stilling til, om spærringen er i strid med EU's såkaldte Infosoc-direktiv.

Årsagen er, at Danmark muligvis fortolker direktivet anderledes end andre medlemslande. Direktivet er et forsøg på at harmonisere de europæiske regler for ophavsret i informationssamfundet.

Derfor ses Pirate Bay-sagen som en mulighed for en principiel retslig prøvelse af Danmarks implementering af direktivet. Men ikke alle mener at sagen om det svenske torrent-site egner sig til en principiel retssag.

Stormomsust debat

Fronterne er trukket skarpt op i Pirate Bay-sagen, hvor kritikere og tilhængere af fogedrettens afgørelse passioneret har diskuteret afgørelsen på Computerworlds debatfora.

Her satte den stormomsuste debat i kølvandet af Pirate Bay-sagen spørgsmålstegn ved de danske dommeres kompetencer i sager, der er stærkt teknisk indviklede.

Men danske dommere kan udmærket dømme i sager, som indeholder ord som torrents, links og downloads, slog en repræsentant fra faget fast som svar på kritikken.

Farverig sag

Slaget om fogedrettens spærring af the The Pirate Bay, der i starten siden året påkaldte sig international opmærksomhed, har på flere måder været farverig.

Eksempelvis kom det på et tidspunkt for dagen, at fogedretssagens eneste vidne tidligere har været ansat for det advokatkontor, som fører sagen for IFPI og de 43 andre ophavsrethavere.

Ligeledes viste det sig senere, at samme advokatfirma har ansat manden bag den danske ophavsretslov til at føre kæresagen mod Tele2 i morgen.

Kæresagen foregår onsdag 5. november klokken 09.30 i 11. afdeling hos Østre Landsret i Bredgade, København.

Der er offentlig adgang, og sagen er berammet til en enkelt dag. Men afgørelsen i sagen får vi dog næppe allerede onsdag.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere