Medarbejderne skal forkæles, nusses om og roses. Sådan har det været, siden Danmark lagde industrisamfundet bag sig.
Og sådan bliver det ved med at være de kommende år.
Det Danske Ledelsesbarometer 2008 tilkendegiver, at udviklingen og fastholdelsen af gode medarbejdere er den væsentligste ledelsesopgave i de kommende par år.
Men hvad med cheferne? Ville Det Danske Medarbejderbarometer - hvis det fandtes - ikke også give bud på, hvad den væsentligste medarbejderopgave er?
Og ville barometret ikke også komme til det samme resultat? Forkælelse, nus og ros til chefen. Det tror jeg, det ville.
Ud over fastholdelse og udvikling af din gode chef, er der mange andre grunde til, at man skal rose chefen.
Den første og mest banale grund er, at chefen tit fortjener roserne (ligesom du i øvrigt også selv gør) men aldrig bliver rost af medarbejderne (ligesom du i øvrigt heller aldrig bliver af chefen).
Positiv stemning
Når chefen klarer det godt, hvorfor så ikke erkende det og åbent proklamere det? Der er ingen grund til at lade være. Chefen er også kun et menneske, der har brug for anerkendelse.
Og ikke kun fra sin egen chef, men også fra sine medarbejdere. Med en chef, der jævnligt modtager rosende ord og bemærkninger fra sine medarbejdere, løftes stemningen i afdelingen (endnu) en tand.
Endnu en god grund til at rose chefen: En glad og tilfreds chef bidrager positivt til stemningen i afdelingen. Det hele bliver lidt sjovere - også for medarbejderne, der møder en smilende chef, gode opgaver og et godt arbejdsmiljø.
Gavnligt for din karriere
En tredje og lidt mere kynisk - men ganske reel - grund er, at det gavner din karriere, når du roser chefen. Det gavner oven i købet din karriere på kort sigt som medarbejder og på lang sigt, når du selv bliver chef, og de andre medarbejdere husker dit rosende væsen og derfor roser dig. Og på den måde sikrer, at stemningen i dit team er i top.
Men pas på. Ros er dog ikke bare ros. Det skal gøres på det rigtige tidspunkt og på den rigtige måde.
Ros chefen når du står ansigt til ansigt med ham eller hende, og fortæl hvad der efter din mening er blevet gjort godt.
Lad være med at råbe et eller andet tilfældigt efter chefen, mens hele afdelingen er samlet blot for at vise, at du tør rose chefen.
Du bliver gennemskuet
Det falder ikke i god jord hos dine kollegaer, der tager dig som en plattenslager og heller ikke hos chefen, der ikke kan gennemskue, om det var ment som en joke eller ej.
Den gode ros skal uddeles, når der er tid til det, og hvor chefen har tid til at reflektere over roserne og oven i købet måske tid til at rose tilbage.
Det hele skal ikke blive for fedtet (du bliver gennemskuet øjeblikkeligt), men det skal være ærligt. Hvis chefen har gjort det godt, så sig det, og sig det, som det er. Hvis chefen har gjort det dårligt, så undlad at sige alt for meget og lad endelig være med at rose.
Til sidst og måske nok allervigtigst. Vær meget forsigtig med at skamrose din chef ved for eksempel at beskrive vedkommende som dejlig i en klummeoverskrift. Det lugter langt væk af fedteri.
Kristian Fischer er managementkonsulent
i PA Consulting Group.
Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.