Computerworld News Service: Forskere ved McGill University i Montreal i Canada har opdaget en helt ny fysisk tilstand, som, de mener, kan forlænge gyldigheden af Moores Lov.
Ingeniører hos virksomheder som Intel og Advanced Micro Devices har længe presset flere og flere transistorer - processorens byggeklodser - ned på hver chip.
Sidste efterår offentliggjorde Intel for eksempel, at hver af virksomhedens nye Penryn-chip indeholder 820 millioner transistorer. Penryn-chippen overholder den 40 år gamle forudsigelse af Gordon Moore (medstifter af Intel, red.) om, at antallet af transistorer på en chip vil fordobles hver inden for en to-års periode.
Observatører har dog længe forudsagt, at elektrisk overgang og strømforbrug vil udgøre betydelige forhindringer for Moores Lov på et tidspunkt.
Forskerne fra McGill University mener dog, at de muligvis har fundet en vej uden om disse forhindringer.
Kolde beregninger
Forskerne har opdaget en såkaldt kvasi-tredimensionel elektronkrystal, der kan muliggøre en udnyttelse af kvantemekanikken til at skabe endnu mindre computerchip. Denne krystal blev opdaget ved hjælp af udstyr, der blev kølet ned til en temperatur, der er 100 gange så koldt som i det ydre rum.
Dr. Guillaume Gervais, forskningsleder ved McGills Ultra-Low Temperature Condensed Matter Experiment-laboratorium fortæller, at materialeformen ikke er helt tredimensionel, men på en måde er en mellemting mellem todimensionel og tredimensionel.
"I en almindelige transistor er der en gate, og elektrongennemstrømningen er styret af denne gate som vand i en vandhane," fortæller Gervais.
"Man kan se på partiklerne som uafhængige enheder, hvilket gør, at de kan behandles som ettaller og nuller eller som tænd- og slukknapper i digitale computere.
Men når man kommer ned på nanoniveau, træder kvantemekanikken i kraft, og elektronerne kan kondensere til kollektive tilstande og miste deres individuelle karakteristika.
Og så opstår der alle mulige bizarre fænomener. I nogle tilfælde kan elektronerne endda spalte sig. Begreber om 'tændt' eller 'slukket' mister fuldstændig deres betydning under disse omstændigheder."
Ledende analytiker hos Gabriel Consulting Group, Dan Olds, fortæller, at videnskabsfolkene fra McGill University arbejder med vidtrækkende grundforskning, og selv hvis deres forskning holder vand, vil der gå lang tid, før den i praksis kan anvendes i chipfabrikation.
"Yderligere er der ingen sikkerhed for, at dette er svaret, der kan fortsætte Moores Lov. Det er et muligt svar, et potentielt svar, men kun efter vi har forstået, hvordan disse nye materialer fungerer, og det gør vi ikke endnu," fremfører Dan Olds.
"Fra et større perspektiv foretages denne slags eksperimenter over hele verden. Det er godt, for så ser vi gennembrud, som andre vil bygge videre på. Mange resultater vil ikke blive til noget - ikke til andet end blindgyder - men nogle få vil i tidens løb blive anerkendt som ekstremt brugbare. Jungleloven hersker inden for teknologi," mener Dan Olds.
"Der foregår mange eksperimenter. Nogle er interessante men ubrugelige. Meget få er interessante og meget brugbare. Det er for tidligt at sige, hvilken kategori denne forskning falder i."
I arbejdet med at skrumpe transistorerne og således forlænge Moores Lov offentliggjorde IBM i februar, at virksomheden havde nået en vigtig milepæl inden for nanoteknologi og fundet ud af, hvordan man måler, hvor stor en kraft, der skal til for at flytte et atom. IBM's nye målingsmuligheder kan gøre forskere i stand til at mindske størrelsen på transistorer til brug i computerchip.
Mindre transistorer giver mindre strømforbrug og bedre ydelse.
Oversat af Thomas Bøndergaard