Artikel top billede

Blandede it-regnskaber tyder på ustadigt vejr

Regnskabssæsonen blev for alvor sparket i gang i denne uge, da førende virksomheder som Google, IBM, Intel, Nokia, Advances Micro Devices og eBay udsendte kvartalsregnskaber.

Computerworld News Service: Kollapset af flere store investeringsbanker kombineret med en økonomi, der utvivlsomt vil opleve nedgang den sidste halvdel af året, har sendt aktiekursindekserne Nasdaq og Dow Jones på en nervepirrende rutchetur de seneste par uger.

Men de små portioner gode nyheder i regnskaberne tyder på, at de makroøkonomiske problemer ikke vil ramme it-branchen så hårdt som dotcom-fiaskoen, der førte til et fald i it-forbrug og -salg.

Selvom flere analytikere har varslet om en opbremsning i år og første del af 2009, er det kun få, der har forudset et reel tilbagegang.

"I værste scenario indikerer vores undersøgelser en stigning i it-forbruget på 2,3 procent i 2009, hvilket er lavere end vores tidligere prognose på 5,8 procent, fortæller analytiker Peter Sondergaard i en bulletin om det globale it-forbrug, Gartner udsendte mandag.

Ustadigt klima - hvad vej blæser vinden?

Forrester Research holder sig til sin prognose fra september om, at det amerikanske it-forbrug vil stige med 5,4 procent i forhold til sidste år og 6,1 procent næste år - 572 milliarder dollar i 2008 og 606 milliarder i 2009.

Men intet er sikkert i det nuværende økonomiske klima.

I et forbehold, som Forrester udsendte tidligere på ugen, skriver analytiker Andrew Bartel, at nu, hvor den økonomiske krise spreder sig til hele verden, er der øget risiko for, at USA og andre store lande vil opleve en længere og dybere nedgang end forventet.

Hvis det er rigtigt, står teknologi-markedet over for flere kvartaler med tilbagegang i forbruget - ikke bare to eller tre kvartaler med lidt eller ingen vækst i slutningen af 2008 og første halvdel af 2009.

Google skabte glæde

Men Google skabte glæde torsdag med et opløftende regnskab for tredje kvartal med et nettoresultat på 1,35 milliarder dollars - en stigning i forhold til virksomhedens resultat på 1,25 milliarder for tredje kvartal sidste år.

Virksomheden har dermed overgået analytikernes forventninger, og det er betryggende for virksomheder på markedet for net-annoncering.

"Som førende annonce-virksomhed vil Google også blive påvirket af den alvorlige nedgang, selvom der er tydeligt bevis på, at søge-annoncering har været meget fleksibelt økonomisk," siger Gartner-analytiker Mark Mahaney i et notat, der blev udsendt før indtjeningsrapporten.

To timer efter at børsen lukkede torsdag, steg Googles aktier med 32,00 dollar til 385 dollar.

IBM udsendte også et stærkt regnskab torsdag og gentager sidste uges regnskabsmeddelelse. IBM's nettoresultat for tredje kvartal steg med 20 procent til 2,8 milliarder.

Gode nyheder fra trængte AMD

Efter børshandlen var stoppet, steg virksomhedens aktier med 1,95 dollars til 93,47 dollar.

Men der er ingen tvivl om, at analytikerne kommer til at kritisere virksomhedens udsagn om en opbremsning i hardwaresalg og underskrivelse af nye serviceaftaler.

Der var også gode nyheder fra økonomisk ophængte AMD, der torsdag offentliggjorde et tab på 67 millioner dollar eller 0,11 dollars per aktie, hvilket er mindre end tabet på 396 millioner dollar sidste år og bedre end analytikernes varsling om et tab på 0,40 dollar per aktie.

Virksomhedens plan om at dele sig op i et designselskab og et produktionsselskab, hvor produktionsdelen påtager sig størstedelen af virksomhedens gæld, har opmuntret branche-insidere.

AMD's aktier, der har mistet omkring 50 procent af deres værdi i år, steg med 0,53 dollar og blev solgt til 4,65 dollar efter børsens lukning.

Intel offentliggjorde torsdag et nettoresultat på to milliarder dollars, hvilket er 12 procent højere end resultatet for tredje kvartal sidste år.

Men chipproducenten meddeler også, at salget i indeværende kvartal vil ligge mellem 10,1 og 10,9 milliarder dollars, hvilket i bedste fald giver virksomheden et dårligt kvartal og muligvis et fald fra tredje til fjerde kvartal for første gang siden 2000.

Ugens dårligste regnskab kom fra mobilgiganten Nokia, hvis indtjening i tredje kvartal er faldet med 28 procent i forhold til sidste år til 1,5 milliarder dollars.

Salget af mobiltelefoner er særligt modtageligt for en opbremsning i privatforbruget.

Ikke desto mindre spår Nokia om øget salg resten af året og en vækst på 10 procent for branchen som helhed.

Torsdag opnåede den elektroniske børs Nasdaq 89,38 point, eller 5,47 procent, og lukkede ved 1717,17.

Dow Jones steg med 401,35 point eller 4,68 procent og lukkede ved 8976,26.

Oversat af Mille Bindslev




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere