50 it-pionerer: 11-15

Tilbage til oversigten

11. Gordon Moore
Man kan ikke gå galt i byen med en fyr, der har sin egen videnskabelige lov - kan man?

Moores Lov, der kom i 1965 - tre år før Gordon Moore grundlagde et lille firma, han kaldte Intel - forudsagde, at antallet af komponenter på en computer-chip ville blive fordoblet hvert år (senere ændrede han det til hvert andet år).

Ifølge Intel er Moores Lov stadig "det ledende princip inden for halvleder-industrien", men faktisk anvender alle dele af højteknologien - fra harddisk til tv - i en eller anden udstrækning den almægtige Law of Moore.

Gordon Moore er stadig en del af Intel, som med 40 år på bagen nok har førstepladsen på listen over virksomheder, Silicon Valley ikke kunne eksistere uden.

12. Bill Atkinson
Kør musen op til din pc's filmenu, åbn et nyt vindue og tak så Bill Atkinson for, at det kan lade sig gøre.

Hans første ideer til elementer af brugergrænseflade-design som menubjælken blev en del af den grafiske brugergrænseflade ikke kun på på Apples computere (hvor han arbejdede), men på alle de store styresystemer, der er kommet siden.

Som programmør designede Bill Atkinson MacPaint, QuickDraw og HyperCard - et slags proto-websystem, der helt klart var inspiration til skabelsen af World Wide Web.

Efter at have startet sin egen virksomhed, General Magic, har Bill Atkinson stort set trukket sig tilbage fra teknologi-branchen for i stedet at arbejde som naturfotograf.

13. Steve Case
Steve Cases opfindelse, America Online, var en stor ting i starten af 1990'erne. Timingen var perfekt for en tjeneste, der tilbød online-støttehjul til de millioner af nysgerrige, men tøvende mennesker, der gerne ville introduceres til World Wide Web.

AOL banede vejen for mere end bare de chat rooms, det blev berømt for. Steve Case lancerede Neverwinter Nights - et af de første MMO'er (massively multiplayer online games) - som var en af de første mestre inden for brugeravatarer.

Han startede ligeledes blandingen af online-medier og store medieselskaber ved at sælge til Time Warner i 2001, hvilket skabte multimediekæmpen AOL Time Warner.

14. Martin Cooper
Tjek lommerne. Uanset om du rammer en iPhone, en Razr eller lignende, kan du takke Martin Cooper og hans patent fra 1973 for mobiltelefonen, som vi kender den.

Hans opfindelse, der kom mens han arbejdede hos Motorola, vejede lige omkring et kilo, og der skulle gå 10 år, før mobiltelefonen kom under grænsen på et halvt kilo.

Martin Cooper er stadig aktiv inden for telefonbranchen. Hans virksomhed ArrayComm udvikler antenneteknologi, så nutidens telefoner kan få forbindelse til deres netværk.

15. Nolan Bushnell
Atari er synonymt med video-gaming - i så høj grad at navnet stadig bliver brugt (selvom det ikke længere er relateret til grundlæggeren Nolan Bushnell, der er ansvarlig for video gaming) 36 år efter, det opstod.

Nolan Bushnells forestilling - en verden hvor alle kan spille spil i deres eget hjem - er et af de sjældne tilfælde, hvor visionen udvikler sig præcis, som man havde forestillet sig.

Selvom der ikke er nogen, der falder i svime over Ataris konsoller længere, banede Atari og Nolan Bushnell vejen for alle de gaming-platforme, der er dukket op siden.

Tilbage til oversigten

Foto: 11. Intel. 12. Bill Atkinson. 13. IDG News Service. 14. IDG News Service. 15. Paul Dean.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere