Læs også: Politiet er på data-fiskeri uden dommerkendelse.
Nogle af landets største teleselskaber har modvilligt erkendt over for Computerworld, at politiet henvender sig uden først at præsentere en dommerkendelse.
Men vicepolitidirektør Erik Terp fra Syd- og Sønderjyllands politi finder det fuldstændig utænkeligt, at politiet ikke følger gældende regler og procedurer ved henvendelse til teleselskaber.
"Henvendelser til teleselskaberne fra politikredsene sker typisk via Rigspolitiets telecenter i forbindelse med politiets efterforskning af straffesager. Her gælder reglerne i retsplejeloven og dem kender alle vores medarbejdere - de får reglerne ind med modermælken på politiskolen," siger Erik Terp, der er udpeget som talsmand af Rigspolitiets kommunikationsafdeling.
Fastsat særlige procedurer
Når politiet skal reagere har de nedfældet retningslinjer, som alle betjente ifølge Erik Terp følger.
"I politikredsene er der typisk også fastsat særlige procedurer, som skal sikre, at retsplejelovens regler overholdes - blandt andet vil en af politiets jurister altid vurdere, om der eksempelvis er grundlag for at foretage telefonaflytninger, indhente teleoplysninger," forklarer Erik Terp.
Henvendelser til telefonselskaberne forekommer også i tilfælde, hvor en borger eksempelvis er i overhængende fare eller politiet modtager oplysninger om selvmordsopkald.
Ved selvmordsopkald træder straffelovens bestemmelse om nødret i kraft, hvor politiet ikke behøver dommerkendelse for at hive oplysninger ud af teleselskaberne.
Blandt andet fik kredsens unge vagthavende i weekenden et opkald om en selvmordstruet person, hvorefter den vagthavende slog op i retningslinjerne angående selvmordsopkald og kontaktede Rigspolitiets telecenter, som efterfølgende fik fat i det pågældende teleselskab og iværksat en masterpejling.
På baggrund af denne mastepejling kunne ordensmagten spore sig frem og forhindre personen i at gøre skade på sig selv.
"Hvis det skulle vise sig at være rigtigt, at teleselskaberne får uautoriserede henvendelser fra politiet, så vil jeg på det kraftigste opfordre teleselskaberne til at henvende sig til ledelsen i den nærmeste politikreds. Hvis der forekommer smuttere er det vigtigt, at vi selv får mulighed for at vejlede vores personale om den rigtige fremgangsmåde," siger Erik Terp.