Læs teleselskabernes beretning om politiets henvendelser her.
Det er dybt problematisk, når politiet efterlyser fortrolige data hos teleselskaberne uden en dommerkendelse eller ikke kan leve op til kravet om haste-ransøgning, mener it-advokat Martin von Haller Grønbæk.
Det sker, efter Computerworld tidligere har afsløret, hvorledes teleselskaber oplever, at politiet ringer dagligt for at få udleveret oplysninger fra selskabernes log-filer.
"Politiet lader jo hånt om reglerne for ransagning, og det er både embedsmisbrug og ulovligt," siger it-advokaten til Computerworld.
En dommer skal give grønt lys
Han sidestiller det med, at politiet heller ikke bare kan vade ind i et hus uden en dommerkendelse i hånden eller uden muligheden for at fremskaffe en inden for 24 timer, hvis ordensmagten har mistanke om ulovligheder i huset.
Martin von Haller Grønbæk siger, at det er fundamentalt for borgerne at vide, at politiet kun kan indhente oplysninger om dem, hvis der er en dommer, som har givet grønt lys til det.
"Det er jo helt forkert praksis, hvis politiet tror, at teleselskaberne bare vil udlevere alle former for oplysninger," siger han.
Handler ikke i ond tro
Men det er ifølge Martin von Haller Grønbæk næppe sandsynligt, at politiet handler i ond tro.
"Vi har jo generelt meget retsbevidste politibetjente i Danmark. Og jeg tror i virkeligheden, at det handler mere om manglende uddannelse i at indhente tele-oplysninger end det handler om, at politiet bevidst bryder reglerne," lyder det fra Martin von Haller Grønbæk.
Han understreger dog, at de uautoriserede henvendelser uanset årsagen udgør et retmæssigt problem, der skal gøres noget ved via bedre uddannelse om indhentning af tele-data.
Vicepolitidirektør Erik Terp fra Syd- og Sønderjyllands politi understreger overfor Computerworld, at politiet hellere end gerne vil vejlede personalet, hvis der skulle forekomme "smuttere."
Læs teleselskabernes beretning om politiets henvendelser her.