Artikel top billede

Wikipedia går over til Ubuntu

Online-encyklopædien Wikipedia skrotter en lang række it-systemer.

Computerworld News Service: Siden den gratis og brugerdrevne online-encyklopædi Wikipedia blev grundlagt i 2001 er den bagvedliggende Linux-baserede it-infrastruktur konstant blevet udvidet og forbundet for at holde trit med kravene til det populære website.

Dette har betydet, at der ofte er blevet udvidet ved at smide nye servere med forskellige styresystemer ind i infrastrukturen.

Efter fem år kørte serverne en vifte af forskellige versioner af Red Hat Enterprise Linux og Red Hat Fedora, hvilket gjorde det mere kompliceret at installere applikationer og at vedligeholde serverne.

Dette problem hører nu snart fortiden til.

Om få måneder vil Wikipedia afslutte en større transformation ved at gå fra en kombination af forskellige versioner af Red Hat-produkter til Ubuntu Linux på alle organisationens 400 servere.

Denne store overgang blev indledt i 2006, da sitet for alvor begyndte at blive populært, fortæller Brion Vibber, der er teknologi-direktør i Wikipedia Foundation, som er den non-profit-organisation, der står bag online-encyklopædien og andre projekter.

"Vi havde en blanding af alt muligt, noget Red Hat 9, noget Fedora, alt sammen i flere forskellige versioner," siger Vibber.

Fem personer i it-afdelingen

Organisationen brugte en skræddersyet installationsprocedure, men fandt ud af, at det alligevel var for besværligt at vedligeholde en mængde forskellige versioner for organisationens lille it-stab på globalt set kun fem personer.

Overgangen til kun at bruge Ubuntu er primært indledt med det mål at "gøre vores egen administration og vedligeholdelse enklere," siger han.

"Vi besluttede at standardisere."

Overgangen er foregået løbende og begyndte i 2006 med caching proxy-servere, hvorefter andre servere løbende er blevet taget.

I dag fortsætter overgangen til Ubuntu med organisationens hoved-applikationswebservere som en del af den almindelige, planlagte vedligeholdelse, fortæller Vibber.

Her står serverne

De fleste af Wikipedia Foundations 400 servere står i det primære datacenter i Tampa i Florida, mens nogle få står i sekundære datacentre i Sydkorea og Amsterdam.

"Det er bestemt blevet meget lettere," siger Vibber.

Store opgraderinger kan udføres langt nemmere og hele datacentret kan administreres i sin helhed, påpeger han.

"Vi kan køre en kombination af kommandoer, og de samme ting bliver udført overalt," og det er den samme software, der bliver kørt. Alting er en million gange nemmere," siger han.

Blandingen af forskellige Red Hat-styresystemer opstod på grund af Wikipedias hurtige vækst, og fordi de frivillige it-folk, der stod bag, brugte de værktøjer, de havde til rådighed.

På 18 måneder gik det oprindelige site fra omkring 15 servere til 200, hvilket pludseligt placerede vedligeholdelse og drift i en helt anden boldgade.

Gordon Haff, analytiker hos Illuminata, mener, at overgangen fra Red Hat til Ubuntu sandsynligvis også er et resultat af, at Ubuntu er gratis i både server- og desktopversioner til forbrugere som til erhverv, uden at gratisversionerne har formindsket funktionalitet.

Sådan gjorde Red Hat også for år tilbage, men gik så over til en forretningsmodel, hvor der var forskel i funktionalitet mellem gratis og betalte versioner.

Nu er Fedora Linux - der er et projekt, der udsprang fra Red Hat-community'et - separeret fra enterprise-flagskibet, hvilket giver endnu flere faktorer for brugere at overveje.

Problemet med at have adskillige betalte, gratis og community-versioner er, at en kunde således kan have en vifte af produkter, der kan være mere eller mindre indbyrdes kompatible, siger Haff.

Red Hat dyrere

Wikipedia kunne lige så vel have skiftet til udelukkende Red Hat, men det ville have kostet flere penge, siger han.

"For mig ser det ud til at, hvis penge slet ikke var en faktor, så ville der ikke være noget, der afholdte dem fra at opgradere alting til Red Hat."

Wikipedia-encyklopædien skrives af frivillige fra hele verden.

Der er flere end 75.000 aktive bidragydere på projektet, som arbejder på mere end 10 millioner artikler på 250 sprog heriblandt flere end 2,5 millioner artikler på engelsk (og over 80.000 artikler på dansk). Sitet har omkring 684 millioner besøgende om året.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Skab værdi med produktkonfiguration i Dynamics 365

Deltag i dette webinar og lær, hvordan du kan skabe øget værdi gennem produktkonfiguration med Microsoft Dynamics 365 standard konfigurator og Easy Creator. Eksperter fra CGI vil dele deres indsigt i, hvordan produktkonfiguration kan optimere processer, forbedre kvalitet og øge kundetilfredshed.

05. februar 2025 | Læs mere


Sådan automatiserer du med Copilot

Høst fordelene og sæt strøm til processerne med Microsofts alsidige AI-assistent.

06. februar 2025 | Læs mere