Artikel top billede

Facebook hugger stadig dine personlige oplysninger

Trods massiv kritik fastholder Facebook, at sitet må både bruge og videresælge alle dine data, billeder og beskeder. I strid med dansk lov, raser Forbrugerrådet.

Er du en af de mange danskere, som har personligt indhold, tanker eller kommentarer, korrespondance eller billeder på Facebook?

Så bør du måske vide, at du allerede nu har givet Facebook lov til at benytte dette indhold i ubegrænset omfang.

Du kan altså risikere, at alt dit indhold - altså dine billeder, dine personlige oplysninger, dine beskeder og tekster, på eksempelvis "wall'en" eller den intime besked, som du skrev til din kæreste, eller dine fortrolige beskeder i den lukkede gruppe - bliver brugt af Facebook overalt i verden.

Facebook kan tilmed bruge det til "ethvert formål" (også i omformatteret eller oversat form) og for evigt, hvilket også vil sige efter, at du har slettet din Facebook-konto.

Kan sælges videre

Det indhold, som du altså har givet Facebook, kan for eksempel blive brugt i reklamer.

Dine "sjove" billeder fra den seneste fest eller badeferie, kan således lige pludselig indgå i en global reklame for hvad som helst. Eller Facebook kan bruge det til at udarbejde en avanceret profil-beskrivelse af dig.

Og det er ikke bare Facebook, der må bruge dit indhold.

Det må andre virksomheder også, for du har også givet Facebook ret til at videresælge det indhold, som oprindeligt var dit.

Forbrugerrådet utilfreds

Forbrugerrådet er utilfreds med, at Facebook tvinger brugerne til at acceptere disse vidtgående vilkår, hvis man vil have en konto på Facebook.

"Faktisk accepterer man, at Facebook må gemme og bruge ens oplysninger, så lang tid det passer Facebook - for eksempel til at videresælge og udnytte kommercielt - også selvom man vælger at slette oplysningerne fra ens profil. Det betyder, at de ting, du skriver, kan forfølge dig i mange år, uden du har mulighed for at gøre noget ved det", siger Anette Høyrup, jurist i Forbrugerrådet.

Rådet mener altså, at Facebooks anvendelsesvilkår er helt urimelige, og at de skal laves om.

Derfor har rådet skrevet til Datatilsynet og bedt om en vurdering af, om Facebook er underlagt den danske lovgivning og dermed den danske persondatalov, og i så fald om anvendelsesvilkårene er rimelige.

I strid med loven

Forbrugerrådet mener, at Facebook er underlagt den danske persondatalov, og dermed at Facebooks anvendelsesvilkår er ulovlige.

"Facebooks vilkår er i tydelig konflikt med persondataloven, fordi det ifølge dansk lovgivning er ulovligt at gemme oplysninger om folk i al evighed og udnytte dem kommercielt bag om ryggen på brugeren", siger Anette Høyrup.

Forbrugerrådet mener, at der ikke kan herske tvivl om, at Facebook henvender sig til danske brugere.

For eksempel er facebook.dk et dansk domæne, siden er skrevet på dansk, og anvendelsesvilkårene er også forfattet på dansk.

Derfor må det betragtes som en dansk tjeneste og dermed underlagt dansk lovgivning, mener Forbrugerrådet.

Facebook selv mener, at siden og tjenesten er underlagt lovgivningen i Californien, USA, da det er der, virksomheden hører hjemme.

Læs vilkårene hver gang

Ud over at have givet lov til, at Facebook kan anvende brugernes indhold for evigt i et meget vidt omfang, har de anslåede 700.000 danske brugere af Facebook også sagt ja til at anvendelsesvilkårene kan ændres uden at brugerne bliver informeret.

Det vil sige, at selv hvis du rent faktisk læste anvendelsesvilkårene, da du oprettede din Facebook-konto, var det spil af tid, for du accepterede samtidig, at Facebook frit derefter kan ændre vilkårene uden at informere dig.

Den eneste måde du kan holde øje med om der er kommet nye vilkår for anvendelse af Facebook, er ved at læse vilkårene hver gang du logger på.

For der står også i vilkårene, at det, at man logger på, er det samme som en ny accept af de til enhver tid gældende betingelser - uanset om de måtte være ændrede siden brugeren oprettede sin konto.

Brugeren vil ikke få nogen særskilt besked om, at sådanne ændringer er foretaget. Og der er heller ingen mulighed for at se, hvilke dele af vilkårene, der er ændret siden sidst. For det markerer Facebook ikke.

Lange, kringlede vilkår

Forbrugerrådet kritiserer skarpt at Facebook således frit kan ændre anvendelsesvilkårene uden at oplyse brugerne om det:

"I princippet betyder det, at brugerne skal læse vilkårene igennem, hver gang de logger på. Det er urealistisk at forvente, at den målgruppe, Facebook henvender sig til, sætter sig ned og staver sig igennem de meget lange og kringlede betingelser, hver gang de bruger siden", siger Anette Høyrup.

Facebook ændrede senest sine betingelser 23. september 2008.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Skab værdi med produktkonfiguration i Dynamics 365

Deltag i dette webinar og lær, hvordan du kan skabe øget værdi gennem produktkonfiguration med Microsoft Dynamics 365 standard konfigurator og Easy Creator. Eksperter fra CGI vil dele deres indsigt i, hvordan produktkonfiguration kan optimere processer, forbedre kvalitet og øge kundetilfredshed.

05. februar 2025 | Læs mere


Sådan automatiserer du med Copilot

Høst fordelene og sæt strøm til processerne med Microsofts alsidige AI-assistent.

06. februar 2025 | Læs mere