Du har måske selv oplevet det.
Du står i supermarkedet på vej hjem fra arbejde, og pludselig løber det dig koldt ned ad ryggen.
Du har glemt tasken med din bærbare computer i S-toget. Og computeren er fyldt med fortrolige e-mails, mødereferater og budgettal.
Denne kolde rislen ned af ryggen oplever mange danskere. Det viser en rundringning, som Computerworld har lavet til DSB, Københavns Lufthavn, Arriva og Københavns Politi.
"Hver uge får vi indleveret fra fem til femten bærbare computere, som er blevet glemt i vores tog. Det er vores fornemmelse, at det er et tal, som er svagt stigende," siger Niels-Martin Methmann fra DSB Kommunikation.
Men i modsætning til, når mobiltelefoner og andre værdigenstande glemmes, oplever DSB, at de fleste rejsende henter deres bærbare computere igen.
Sikkerhedstjek koster computere
I Københavns Lufthavn i Kastrup er tallet knap så højt. Lufthavnens hittegodskontor får indleveret et sted mellem 10 og 20 computere om måneden.
"Antallet af glemte computere svinger en del. I september fik vi indleveret 14 computere, mens vi i maj modtog 21," siger Bente Kornbo, der er kommunikationsrådgiver i Københavns Lufthavn.
Hun oplyser, at det ofte er i forbindelse med sikkerhedstjekket, hvor passagerne skal tage deres computer op af tasken, at den bærbare bliver glemt.
Tallet fra Københavns Lufthavn indbefatter ikke computere, der er fundet om bord på flyene.
Glemsomme buspassagerer
Men det er ikke kun på de lange rejser, at vi glemmer vores computere. Selv i de københavnske bybusser bliver der med jævne mellemrum fundet bærbare computere.
"I gennemsnit vil jeg vurdere, at vi får indleveret en bærbar computer en gang om ugen, men tallet er ikke stabilt. Eksempelvis fik vi for to uger siden indleveret tre bærbare computere på samme dag, men til gengæld har vi ikke fået nogen ind siden," siger Charlotte Gormsen, der er medarbejder i Arrivas Servicebutik i København.
Hittegods
Charlotte Gormsen fra Arriva vurderer, at tallet sandsynligvis er endnu større. Det er Arrivas erfaring, at en betragtelig del af de værdigenstande, der forsvinder om bord på busserne aldrig ender på busselskabets hittegodskontor.
"Der er mange, som efterspørger forsvundne telefoner og kameraer, som vi aldrig har modtaget. Næsten alle de punge, som vi modtager, er også blevet lænset," siger Charlotte Gormsen.
Hvis de glemte computere ikke bliver hentet på Arrivas, Lufthavnens eller DSB's hittegodskontorer, bliver de sendt videre til Politiets hittegodskontor.
Københavns Politi får hver måned indleveret mellem 10-20 computere. Alene i august og september modtog hittegodskontoret henholdsvis 18 og 19 computere.
"Det er først og fremmest computere, der ikke er blevet afhentet i Københavns Lufthavn og hos DSB, men vi modtager også computere, som borgerne finder," oplyser Jeanne Krog, der er sektionsleder for hittegodskontoret hos Københavns Politi.
Fortroligt materiale
Men du er ikke altid så heldig, at din bærbare computer ender på et hittegodskontor. Og den som finder computeren vil ofte have let adgang til dybt fortroligt materiale.
"Der vil næsten altid ligge en eller anden type følsomt materiale på computeren. Det kan være alt lige fra meget følsomme personlige ting til lønoplysninger, forretningsplaner og patentoplysninger," siger Ulf Munkedal, der er sikkerhedsrådgiver og direktør for it-sikkerhedsfirmaet FortConsult.
Han oplyser, at langt de færreste computere er sikret med kryptering, derfor har personen som finder computeren let adgang til de følsomme oplysninger.
I værste fald risikerer ejeren af computeren at blive udsat for afpresning eller, at fortrolige firmaoplysninger falder i hænderne på firmaets konkurrenter.
Læs mere på Computerworld.dk senere om, hvordan du sikrer din bærbare computer, inden du smider den væk.