Artikel top billede

Vejrudsigten for it-markedet lyder på overskyet

Klumme: Vi vil sandsynligvis kun gøre brug af 'skyen', når det giver mening.

Lad mig med det samme slå fast: Dette er ikke en klumme om recession eller andre dystre udsigter for it-branchen, selvom der nok skulle være en historie eller to tilbage at fortælle der. Det er langt mere luftigt.

Dette er historien om 'skyen'. Det er der, it kommer fra, når det kommer 'ud af stikkontakten på samme måde som strøm'. Det hemmelige sted, driftige folk har opfundet for at have et sted at placere software as a service, communication as a service, storage as a service, infrastructure utility, business as a service, alting som service.

Det er en skøn vision. Vi ser en virksomhed, som rækker af veldefinerede it-understøttede forretningsprocesser, og tanken er, at hver eneste opgave kan løses et vilkårligt sted i skyen - enten ved at hente en komponent ned i virksomhedens egne systemer og afvikle den der, eller ved at afvikle komponenten direkte i skyen som en service.

Uanset hvilken afviklingsform ('her' eller 'der'), man bruger, skal det ideelt set fungere nærmest plug and play. Ud med den ene leverandør og direkte ind med den anden. Som at skifte sidespejl på en kørende bil.

Everything as a service

'Komponenten' kan være en applikation (for eksempel et finanssystem), en service fra en underleverandør (opslag på de gule sider), en ressource (storage), rå computerregnekraft eller måske en forretningsproces (udbetaling af løn).

I princippet kan alt, der indgår i en forretningsproces, og som kan styres digitalt, være en komponent, der håndteres i skyen. Det er altså den ultimative everything as a service, hvor de brugbare løsninger nærmest vælter ud af væggen.

Gode idealbilleder

Tror vi så på visionen? Personligt er jeg ret begejstret. Det er så dejligt simpelt og klædelig uopnåeligt, sådan som gode idealbilleder er. Men også fordi, der er noget om snakken.

Rigtig mange andre tendenser peger i retning af, at fremtiden kommer til at ligne 'skyen', blandt andet situationen i verdensøkonomien, der formentlig vil skabe nyt behov for outsourcing af alle ikke-forretningskritiske forretningsprocesser, noget der kun kan lade sig gøre, hvis data- og systemarkitekturen er meget fleksibel.

Det trækker heller ikke fra, at de globale it-oligarker fra Microsoft, Oracle, SAP og IBM alle har annonceret, at de har sat vand over til hver deres egen sky.

Lige nu bliver det dog ved visionen og billedet. Skyen findes ikke. Endnu.

Positiv sideeffekt

I første omgang er mange virksomheder godt i gang med forberedelserne. Serviceorienteret arkitektur og virtualisering er begge forudsætninger for skyen (der vel kan betragtes som den ultimative virtualisering), og det er vi allerede godt i gang med.

Overskriften på projekterne er ikke 'skyen', men noget væsentligt mere jordnært, der som regel også har en veldokumenteret business-case som beslutningsgrundlag. At disse projekter måske er i gang med at gøre os klar til næste generation it, er bare en positiv sideeffekt.

Så mon ikke det bliver med skyen som med så meget andet, vi taler meget om. Den bedste måde er 'alt med måde', hvor det næppe bliver en totaludgave af skyen væg-til-væg, vi implementerer (hvis den overhovedet eksisterer), men en mere pragmatisk version, hvor vi gør brug af det der, hvor det giver mening.

Vejrudsigten lover overskyet. Lige nu er himlen klar og blå, så vis os nu den sky!

Karsten Fogh Ho-Lanng er corporate vice president og chief technology officer hos NNIT A/S.

Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere