Dansk Industri har nu besluttet at udgive en decideret sikkerhedsvejledning, som skal ruste danske virksomheder til at undgå svensk overvågning som følge af den såkaldte FRA-lov fra januar 2009.
Det sker blandt andet på baggrund af truslen fra den udskældte svenske overvågningslov, som fra næste år giver myndigheden Försvarets Radioanstalt (FRA) lov til at overvåge al elektronisk kommunikation, som passerer den svenske grænse.
Det fortæller Henning Mortensen, der er chefkonsulent hos Dansk Industris brancheorganisation ITEK.
"Det ser ikke ud som om, der er kommet nogen ændringer i forhold til danske borgere," fortæller Henning Mortensen.
Beslutningen, der blev taget på det seneste møde i Dansk Industris sikkerhedsudvalg, kommer samtidig med, at det nu står klart, at de seneste ændringer af den stærkt omdiskuterede FRA-lov ikke ændrer vilkårene for virksomheder og borgere i Danmark og andre nabolande til Sverige.
Når den svenske lov påvirker danske interesser, skyldes det, at tele- og internetoperatørernes netværk er opbygget sådan, at intern dansk kommunikation udmærket kan passere Sverige på vejen mellem to danske skriveborde. Datapakkerne tager ikke hensyn til landegrænser i et netværk, der er opbygget internationalt for at opnå den fornuftigste forretning.
Problemet er imidlertid, at dette giver den svenske stat mulighed for at overvåge blandt andet Folketinget, danske myndigheder og borgere.
Vejleder om EU-overvågning
Samtidig har frygten for decideret industrispionage i sommer fået ITEK til at kræve en garanti mod den svenske overvågning. Dette krav fik hurtigt politisk opbakning hos både folketingspolitikere og den danske EU-parlamentariker Karin Riis-Jørgensen (V). Hun har foreløbig fået en afvisning fra EU, som ikke vil hjælpe Danmark mod den svenske overvågning.
Sverige bytter data med andre
Ifølge Henning Mortensen er et yderligere problem ved den svenske overvågning, at efterretningstjenester deler data med andre lande. Det er også tilfældet med Försvarets Radioanstalt, der i sommer indrømmede, at man udveksler oplysninger med venligtsindede nationer.
"Noget at den trafik, der kan blive opfanget i Sverige, vil formodentlig blive delt med danske myndigheder, selvom den type overvågning, der sker i Sverige, faktisk ikke er lovlig i Danmark," siger Henning Mortensen.
Försvarets Radioanstalt har da heller ikke lagt skjul på, at danske interesser ikke har nogen særstatus i forhold til myndighedens overvågningsarbejde. I et svar på en række spørgsmål fra Computerworld fortæller FRA, at man ikke har planer om at frede Danmark, når loven til næste år træder i kraft.
Ifølge Hennings Mortensen er det ikke blot den svenske overvågningslov, virksomhederne kan beskytte sig imod med den kommende sikkerhedsvejledning.
Det er en række skærpede overvågningstiltag, blandt andet de kommende initiativer fra EU i form af blandt andet den kontroversielle Future Group-rapport.