De danske bredbåndsudbydere er i disse dage samlet til konferencen Bredbåndsdagene 2008 i København.
Blandt deltagerne er også videnskabsminister Helge Sander (V), som i går åbnede konferencen med en tale, som skød gang i en hård debat blandt de danske bredbåndsudbydere.
"Alle skal have lov til at deltage i den digitale revolution, og vi må konstatere, at priserne i Danmark er for høje," sagde Helge Sander, inden han forlod konferencen.
Herefter overlod han debatten til flere danske selskaber samt IT- og Telestyrelsen.
Sidstnævnte var repræsenteret ved direktør Jørgen Abild Andersen, som gentog ministeren; bredbåndspriserne skal ned. Administrerende direktør Morten Christiansen fra 3 afviste, at der er noget at komme efter på markedet for mobilt bredbånd.
Sikrer indtægter i længere tid
"Jeg undrer mig over, at der efterlyses lavere priser, når vi har fire udbydere. Der er fuldkommen konkurrence," sagde 3-direktøren.
Jørgen Abild Andersen fremhævede, at de danske priser for bredbånd generelt var for høje sammenlignet med udlandet.
Men det kan slet ikke sammenlignes, lød det fra Morten Christiansen.
"I Danmark har vi kun muligheden for at binde kunderne i maksimalt seks måneder, mens de i andre lande kan binde dem i 12, 18 eller 24 måneder. En lang bindingsperiode sikrer indtægter i længere tid," fastslog Morten Christiansen.
Kritikken var dog for døve ører.
Jørgen Abild Andersen sagde, at IT- og Telestyrelsen havde rejst problemet over for teleforligskredskredsen i Folketinget, og her havde politikerne afvist at tillade mere end seks måneders binding.
"Det her område er meget lidt reguleret. Vi vil gerne give konkurrencen endnu bedre vilkår, og jeg ser ikke bindingsperioden som den store løsning," fortsatte Jørgen Abild Andersen.
Mættet marked åbner op for ny front
Aktieanalytiker Poul Ernst Jessen fra Danske Markets var også til stede. Han følger teleselskaberne tæt, og han vurderede, at det var tid til nye slagmarker.
"Markedet for bredbånd er ved at være mættet, og derfor skal selskaberne enten øge værdien af deres nuværende produkt, eller også skal de slå på prisen," analyserede Poul Ernst Jessen.
TDC er et af de selskaber, som forsøger at øge værdien af det nuværende bredbåndsprodukt. Med produktet Play kan bredbåndskunderne nu gratis hente musiknumre, og det er vejen at gå, lyder det fra TDC-koncerndirektør Carsten Dilling.
"Bredbåndsmarkedet er ved at være mættet, og derfor opstår en anden kamp. Vi skal ikke længere have friske kunder, men nu skal vi finde kunder hos de andre konkurrenter. Den altafgørende kamp skal slås på attraktivt indhold," sagde Carsten Dilling.
Teleanalytiker John Strand var også til stede ved konferencen, og han undrede sig over, hvorfor ønsket om lavere priser var så stort i en tid, hvor teleselskaberne langt fra kommer med gode regnskaber.
"Jeg er meget enig med John Strand," lød det fra Carsten Dilling, da han fik muligheden for at følge op.
Netop den trængte økonomi var et af de emner, som aktieanalytiker Poul Ernst Jessen fremhævede, da han kiggede ind i krystalkuglen, og analysen havde brutal konklusion.
"Nogle af selskaberne er her ikke om fem år," konkluderede Poul Ernst Jessen.
Aktieanalytikeren sammenlignede bredbåndskampen med luftfartsbranchen, som aldrig har givet overskud. I debatten deltog også repræsentanter fra Telia, DONG Energy og Energi Syd.