Artikel top billede

EU vil have omskrevet stor it-handelsaftale

En gammel toldaftale om it-produkter til virksomheder er ved at være forældet, fordi de engang voldsomt dyre produkter i dag findes i de fleste private hjem.

Computerworld News Service: Mens spændingerne over den globale handel med it-produkter stiger, opfordrer EU-Kommissionen bredt til diskussion blandt alle producerende lande om hvilke varer, der skal eller ikke skal være toldpligtige.

It-produkter står nu for mere end 7.825 milliarder kroner i eksportomsætning på verdensplan, hvilket er omkring en femtedel af verdens samlede eksportomsætning af fremstillede varer, bedyrer EU-Kommissionen.

Dette tegner en markant fremgang fra 3.126 milliarder kroner i 1996, da verdens førende it-producerende lande underskrev Information Technology Agreement (ITA)-aftalen, som sigter efter at nedsætte toldafgifter på it-produkter brugt af virksomheder.

Mens handlen med it-produkter har oplevet stor fremgang, er mange af de teknologier, som er dækket af ITA-aftalen, blevet almindelige produkter i hjemmet. Det gælder eksempelvis fladskærme, multifunktions-printer/kopimaskiner og digitale set-top-bokse.

Afgift hævet

EU-Kommissionen har hævet toldafgiften på mange sådanne produkter med den begrundelse, at de ikke længere kun er til erhverv og derfor ikke har krav på den nedsatte toldafgift.

I maj appellerede USA og Japan til verdenshandelsorganisation WTO over EU's toldafgifter på fladskærme, set-top-bokse og multifunktionsprintere, som alle har udviklet sig til almindelige forbrugsvarer i løbet af det seneste årti.

Ved at anmode om en formel revidering af den 12 år gamle it-handelsaftale håber EU at foregribe en omkostningsfuld handelsstrid mellem de tre parter.

"Vi er åbne over for at diskutere told på den slags produkter, som USA og Japan påtaler, men vi ønsker at gøre det i et multilateralt forum, ikke kun som en topartsforhandling," udtaler Peter Power, talsmand for EU-Kommissionen i handelsspørgsmål.

To forløb

Japan og USA har modsat sig multilaterale diskussioner og foretrækker at tage deres anke op direkte med EU og nu også i WTO.

"Nu kører der to forløb parallelt i WTO: Et sagsanlæg og flerpartsdiskussioner. Men dynamikken i diskussionerne burde være anderledes. Jeg mener, at det nu vil blive meget svært for USA at afvise anmodningen om en revidering af ITA-aftalen," udtaler Power.

Det var ikke umiddelbart muligt at få en kommentar fra de amerikanske og japanske handelsministerier.

European Information and Communications Technology Association (EICTA) har i en årrække advaret om de potentielle spændinger i handlen med it-produkter.

Kan ryge i totterne på hinanden

Udover striden over toldafgifter har EICTA advaret om, at EU og Japan kan ryge i totterne på hinanden over ikke-toldmæssige handelsbarrierer, såsom komplicerede tekniske kravspecifikationer for produkter, da Japan og Sydkorea har brugt sådanne metoder til at holde europæiske produkter ude af deres markeder.

I en ny rapport beskriver EICTA, at den finske mobilproducent Nokia praktisk talt ingen tilstedeværelse har på det japanske marked på grund af disse lokale barrierer, selvom japanske producenter er ganske veletablerede på det europæiske marked.

Ikke-toldmæssige handelsbarrierer er ikke dækket af ITA-aftalen, men EU-Kommissionen ønsker at inkludere dem i de diskussioner i WTO, som kommissionen efterspørger.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere