I årets Deloitte IT-Vækstbarometer er toplederne blevet spurgt, hvad der efter deres mening er den allervigtigste lederegenskab. På en klar førsteplads med 27 procent ligger det at kunne udvikle gode samarbejdsrelationer til medarbejderne.
"I en tid med ekstrem fokus på medarbejdere er det ikke uventet," siger Kim Gerner, leder af Deloittes division for teknologi, medier og tele.
Herefter følger fire områder, der alle ligger i niveauet 12-15 procent. De første to er at træffe de rette beslutninger samt være synlig, karismatisk og velformuleret. Det næste er at kunne forudse udviklingen på markedet og endelig er det at have overblik og empati.
Som følge af de ændrede forhold i branchen, er der er vendt op og ned på prioriteringen, når vi taler CEO'ens egen største ledelsesmæssige udfordring de sidste par år.
"Det interessante er, at evnen til at skabe og styre vækst er eksploderet fra kun at være den største ledelsesmæssige udfordring for 12 procent af alle CEO's i 2007 til 38 procent i årets it-vækstbarometer," siger Kim Gerner.
Forskelle mellem dygtigste og langsomste
"Vi har sammenlignet holdningerne blandt lederne i de dygtigste og langsomst voksende virksomheder. Der viser sig nogle dramatiske forskelle," siger Kim Gerner.
Han forklarer, at de dygtigste lægger størst vægt på samarbejdsrelationer til medarbejderne - det er det vigtigste for 32 procent, mens det svar kun gives af 21 procent af de langsomste.
Til gengæld lægger 28 procent af de langsomste mest vægt på være i stand til at træffe de rette beslutninger.
"Måske ikke unaturligt i en situation, hvor der blandt de langsomste skal gøres noget for at vende udviklingen," siger Kim Gerner.
Alt i alt viser it-vækstbarometeret, at de langsomste har mest fokus på hardcore ledelse, hvorimod de dygtigste lægger meget mere vægt på de bløde ledelsesværdier.
"Når blot de bløde værdier ikke går tabt, er det formentlig en klog prioritering i de langsomste virksomheder. Det er afgørende for disse virksomheder at få vendt situationen, og i den forbindelse kommer man ikke uden om en vis mængde hardcore ledelse," siger Kim Gerner.
Læs også om fremtidens it-branche i Danmark her.