Artikel top billede

"Anvendelsen af internettet er under voldsom forandring," mener Niels Münster-Hansen, administrerende direktør for Cisco Danmark.

Danmark skal oppe sig for at være med i bredbånds-eliten

Interview: Vores internet-brug er under voldsom forandring, mener Cisco, der med ny undersøgelse viser, at vi i Danmark måske ikke er så langt fremme i verdens bredbånds-elite, som vi går rundt og tror.

Vi ved alle, at bredbånd er noget, der er kommet for at blive, og at det vil vokse og vokse.

Alene i 2007 fik EU-landene 19 millioner nye bredbåndsforbindelser - 50.000 nye om dagen - hvilket fik EU-kommissær Viviane Reding til at juble og blandt andet - igen - fremhæve Danmark som et af verdens førende bredbåndslande.

Nu er tiden imidlertid kommet, hvor man bør vende sig væk fra den rå udbredelse og i stedet rette blikket mod den kvalitet, som de forskellige landes bredbånd har.

Sådan lyder det fra den amerikanske netværksproducent Cisco, der i dag udgiver en stor rapport, hvori selskabet lancerer den nye målemetode 'broadband quality score', der bygger på en vægtning mellem downloadtid, upload-tid og såkaldt latency, der er den tid, det tager for en datapakke at flytte sig fra et sted til et andet.

"Med broadband quality score får vi en helt ny måde at måle på, hvordan bredbånd er tilgængelig. Vores budskab er, at man med nutidens - og fremtidens - brug af internettet ikke kan nøjes med alene at måle udbredelsen. Man bliver nødt til også at måle kvaliteten," siger Niels Münster-Hansen, administrerende direktør for Cisco Danmark.

Upload, upload, upload

I de officielle danske tal - senest i halvårsstatistik for 2007 - regnes bredbånd for at være forbindelser på mere end 144 kbit/s download, mens OECD og den amerikanske pendant til IT- og Telestyrelsen (FCC) regner 200 kbit/s download for at være bredbånd.

Cisco mener imidlertid, at man også bør medregne latency og upload-tider, ligesom selskabet peger på, at download-behovet på bredbånd i dag snarere ligger på 3,75 mbit/s - altså 3.750 kbit/s - hvis man skal have udbytte af for eksempel Facebook, YouTube og lignende, mens kravet til upload-tid i dag ligger på 1 mbit/s.

Inden for en kort årrække vil behovet stige eksplosivt, spår Cisco.

Det vil ske i takt med, at sociale tjenester, video-konferencer, HD-streaming og større og større datapakker vil sætte tryk på nettet og behovet for at kunne sende data afsted i noget nær real-tid vil vokse eksplosivt - for eksempel med videokonferencer.

Så meget vil vi have brug for om tre år

I rå tal forventer Cisco, at behovet inden for tre år vil stige til 11,25 mbit/s download og fem mbit/s upload, hvis man vil være i stand til at møde markedets krav og behov.

"Behovet vil især opstå omkring IP-tv og net-bårede video-konferencer, der alle er ting, som skal køre over nettet og som kræver en god ydelse på både latency, upload og download. Vi kan se på både os selv og vores kunder, at anvendelsen af internettet er under voldsom forandring fra at være baseret på primært mail og websider til nu IP-telefoni og højkvalitets-video," siger Niels Münster-Hansen.

Danmark er nummer otte

I den første undersøgelse af slagsen, hvor Cisco har medregnet alle de tre faktorer, kommer Danmark ind som verdens ottende-bedste bredbåndsland efter lande som Letland, Holland, Korea, Litauen og Schweiz.

Japan kommer ind på førstepladsen langt foran nummer to, Sverige.

Det er et klart tilbageskridt i forhold til tidligere undersøgelser, der ellers ret konsekvent har udnævnt Danmark til at være et af de absolut bedste netværkslande i verden målt ud fra forskellige parametre.

Det gælder blandt World Economic Forum, der i april udnævnte Danmark til at være verdens mest netværks-parate land målt på vores evne til at omsætte investeringer i informations- og kommunikationsteknologi til udvikling og forbedret konkurrenceevne.

Niels Münster-Hansen mener dog ikke, at en ottendeplads på den nye Cisco-liste er grund til at lade tårerne løbe frit.

"Undersøgelsen viser, at Danmark faktisk er rigtigt godt positioneret til at bygge videre på bredbånds-udbygningen. Men udviklingen skal accelleres, hvis vi skal følge med de andre lande," siger Niels Münster-Hansen.

De meget skrappe krav til infrastrukturens muskelmasse, som Cisco ser tegne sig, skal især indfries ved hjælp af fibernetværk og kabelnetværk. Det er nemlig disse to materialer, der ifølge Cisco giver de bedste muligheder for både høj upload-hastighed og høj download-hastighed.

Også her er udviklingen i Danmark allerede godt i gang med blandt andre el-selskabernes bredbånds-offensiver i det jyske, men udviklingen skal accelleres, mener Cisco, der lever af at sælge netværks-udstyr og dermed har en tydelig interesse i undersøgelsens budskab.

"Det er klart, at vi gerne vil tjene penge på at sælge netværks-udstyr, men for os handler det også om, at der er en sammenhæng mellem et lands infrastruktur og dets bruttonationalprodukt. Skal vi være med i front, kræver det, at vi får fortsatte og accellerende investeringer i området," siger Niels Münster-Hansen.

Her er motoren bag udviklingen

Staten eller markedet?

Hvad skal så drive udviklingen, så fokus rettes væk fra den rå udbredelse og over på kvaliteten af bredbånds-tilbuddene?

I Ciscos øjne er det markedet, der under relativt frie tøjler skal være driv-aksel i udviklingen.

"Det er brugerne, der i sidste ende stiller forventningerne til markedet, og vi er ikke tilhængere af statsregulering af markedet," siger Niels Münster-Hansen.

Han understreger dog, at staten med strategiske indkøb og beslutninger uden regulære regulatoriske indgreb kan skubbe på udviklingen, som det har været tilfældet med blandt andet statens EPJ-initiativer og det nye Statens IT - begge steder, der efterspørger mulighed for at kunne flytte meget store datapakker meget hurtigt.

"For tiden har vi udmærkede markedsmekanismer, staten har haft en god it-politisk agenda, og markedet er meget modent. Nu bør vi fortsætte den linie, der er lagt og fokusere på, at det ikke alene gøres med udbredelse," siger Niels Münster-Hansen.

Sidste år overhalede Danmark USA og indtog førstepladsen på det såkaldte Networked Readiness Index.

Alligevel tyder meget på, at de nordiske landes fremtrædende position blandt verdens mest netværksparate lande er truet, hvilket du kan læse mere om her.

Der skal med andre ord gøres en indsats, hvis positionen skal holdes og Danmark beholde den attraktive position blandt de lande i verden, der er bedst til at udnytte internettets og bredbåndets potentiale og samtidig omsætte sin position i udvikling og styrkelse af konkurrence-evnen.

Der er nemlig lande - blandt andet Singapore og andre asiatiske økonomier - hvor udviklingen for tiden går virkeligt hurtigt, og derfor handler det om være fremme i skoene.

"Vores brug af nettet ændrer sig, og Danmark bør være opmærksom på også i fremtiden at være med helt fremme ved at kigge på bredbåndets kvalitet og ikke kun dens udbredelse," siger Niels Münster-Hansen.

Det er planen, at Cisco-undersøgelsen skal udarbejdes en gang om året i fremtiden for at få et retvisende billede af, hvordan bredbånds-udviklingen i verden reelt ser ud.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere