Det europæiske partikelfysiklaboratorium, CERN i Genève, står bag et forskningsprojek, der skal genskabe jordens tilblivelse.
Den software, der binder de mange forskere i projektet sammen, er open source.
CERN er med 10.000 forskere fra 60 forskellige lande verdens størst forskningscenter, og for at knytte alle fysikerne sammen, anvender CERN en specieludviklet Linux-distribution.
Den er blevet døbt CernVM og er en modificeret udgave af Red Hat.
Ud over kommunikation mellem forskerne skaber distributionen desuden kontakt til LHC Computing Grid, der er et verdensomspændende beregningsnetværk fordelt på 150 lokationer.
Netværket rummer 40.000 processorer og håndterer 15 petabyte data om året.
Virtualisering holder tingene sammen
For CERN udgør virtualisering det klister, der binder de mange forskere sammen.
Uanset hvilket operativsystem den enkelte forsker foretrækker, kan det nemlig afvikle CernVM i et virtuelt miljø baseret på VMware. Det skriver Linuxworld.se.
"CERN er en global organisation, hvor forskerne bruger både Mac og pc'er med forskellige operativsystemer," siger Predrag Buncic, der leder virtualiseringsarbejdet på CERN.
"Det blandede miljø betyder, at vi må bruge virtualisring til at opnå en ensartet platform for alle forskerne," fortæller han.
Sammen med en anden forskningsenhed, der hedder Fermilab, har CERN også udviklet en Linux-distribution, der er målrettet mod fysikere.
Distributionen går under navnet Scientific Linux, og den er ligeledes bygget på Red Hat.