Der kan være masser af sund fornuft i at satse på open source-løsninger, men de åbne kildekoder bør ikke være det eneste argument.
Nogenlunde sådan lyder det fra Devoteam Consulting, der rådgiver større danske virksomheder om it.
"Vores råd er, at man skal se på den bagvedliggende business-case. Ikke bare på kroner og øre, men også på hvad det er for en del af forretningen, man vil understøtte og på, hvor modne produkterne er," siger Palle Simonsen, der er senior teknologichef hos Devoteam Consulting.
"Open source er jo ikke grundlæggende anderledes end traditionel it, så rådgivningen drejer sig meget hurtigt mere om at løse problemet end om, hvorvidt det skal være open source eller ej."
Mange overvejelser
Palle Simonsen fortæller, at langt de fleste virksomheder i dag er opmærksomme på, at der eksisterer open source-løsninger.
Det er dog ikke det samme, som at man vælger de løsninger frem for de proprietære, for der er mange overvejelser, der spiller ind.
"Nogle virksomheder har den holdning, at det er noget, man helst ikke vil. Det bunder ofte i, at man helst ikke vil have fremmedelementer ind i sit eget it-miljø. Det kan også bunde i en usikkerhed om, hvorvidt man nu også kan få den rette support på open source- eller Linux-produkterne," forklarer teknologichefen.
Han tilføjer, at de offentlige virksomheder typisk er noget mere eksperimenterende og risikovillige, end de private.
"De private er generelt mere påpasselige med at gå i gang med noget, der kan indebære risici."
Stærkest på serversiden
Analysehuset IDC forventer, at virksomhedernes investeringer i Linux-baserede serverløsninger vil fordobles fra 2007 til 2011, så der bliver investeret omkring 230 milliarder om året til den tid.
Også Gartner ser Linux og open source vokse og vurderer, at Linux-segmentet i øjeblikket er det hurtigst voksende på server-markedet.
Og det er netop på serversiden, Linux står stærkest, bekræfter Palle Simonsen fra Devoteam.
Han fortæller, at open source ofte bliver anvendt, hvis man har et it-miljø, hvor der indgår en Java applika-
tionsserver, for så vil webserveren ofte være en Apache webserver.
"Det kan så godt være, at det er BEA eller andre, der yder supporten på den, men det er i hvert fald en open source-komponent.
Så i det øjeblik, man baserer sine forretningsapplikationer på Java, vil der næsten altid være nogle open source-elementer i det," forklarer han.
Fællesskabets store styrke
Til gengæld er Linux på desktop-niveau stort set ikke-eksisterende blandt de virksomheder, Devoteam rådgiver. Både IDC og Gartner er også noget mere skeptiske, når det kommer til Linux' fremtid på arbejdsstationerne.
Et tredje analysehus, Forrester, udgav dog sidste år en rapport, hvor man blandt andet skrev:
"Forvent at Linux vil opleve vækst i de kommende år, efterhånden som distributørerne arbejder hårdt for at gøre det til et tilbud til erhvervslivet."
Palle Simonsen ser ikke umiddelbart dette ske blandt Devoteams kunder, fordi de fleste har en Windows-strategi, hvor man har Windows på desktoppen og også en Microsoft-kontorpakke.
´
På server-siden er han dog mere optimistisk og forventer, at Linux og open source vil komme til at fylde mere.
"Det baserer jeg på, at den grundlæggende tekniske kvalitet generelt er mindst ligeså god som ved de tilsvarende closed source produkter.
Et andet parameter er, at der er flere og flere af dem, der betragtes som de seriøse systemleverandører, der begynder at understøtte open source-produkter," forklarer han og henviser til, at blandt andre IBM har en decideret strategi om at understøtte open source.
Det er dog først og fremmest de meget omfattende communities omkring open source-løsningerne, der er med til at differentiere og styrke open source over for de lukkede systemer, mener Palle Simonsen.
"Nogle af closed source produkterne, selv de meget populære, kan virke sådan lidt som en iltdød havbund.
Der sker ingenting, og der er ikke nogen tredjepartsleverandør, der vil eller tør lave noget til dem.
Så der er sådan set ikke andet end det, hovedleverandøren kan udbyde. Nichts weiter."
"For langt de fleste open source-produkter er der masser af forskellige tillægsprodukter, selvfølgelig af større eller mindre lødighed, men der sker trods alt noget, så der er væsentligt mere liv i det," siger Palle Simonsen fra Devoteam Consulting.