Artikel top billede

Kartel-lignende forhold på europæisk telemarked

Teleselskaberne vil ikke sænke priserne, efter den frie konkurrence på telemarkedet har spillet fallit, mener den europæiske forbrugerorganisation BEUC. Helge Sander (V) vil undersøge sagen.

Direktør i Forbrugerrådet og formand for den europæiske forbrugerorganisation BEUC, Rasmus Kjeldahl, raser over prissætningen og teleselskabernes mudrede fakturaer på udlandsopkald inden for EU's grænser.

"Milliardindtjeningen fra roaming kommer jo fra forbrugernes lommer, og det vil vi ikke finde os i. Prisloftet er alt for højt, og derfor er vi i løbende dialog med EU for at få skåret samtaleprisen ned til en brøkdel af den nuværende overpris," siger han til Computerworld.

Han forstår ikke, at teleselskaberne ikke har formået at banke priserne helt i bund, som de ellers flere gange har spået ville ske af sig selv på grund af den fri konkurrence på markedet, efter de nationale telefon-selskaber blev privatiseret for ti år siden.

"Det virker som om, der er kommet kartellignende forhold på telemarkedet, hvor de helt store spillere med flest kunder har en stiltiende aftale om at holde priserne oppe. Det er jo yderst mærkeligt, når al forskning viser, at når priserne bliver sat ned, så taler folk ganske enkelt også mere," lyder det fra Rasmus Kjeldahl.

Efterlyser erhvervslivet

For at få flere kræfter bag pris-kravene til EU appellerer han derfor til erhvervslivet om at støtte kampen mod de urimeligt høje priser på udlandsopkald.

"Indtil videre er det lidt sært, at erhvervslivet ikke bakker op om lavere priser, for det taber jo også en masse penge, når firmaerne sender forretningsfolk ud i Europa med mobiltelefoner," lyder det fra Rasmus Kjeldahl.

Udover samtalepriserne mellem de europæiske lande kæmper BEUC også for at SMS- og datapriserne får et ordentlig nøk nedad i prislejet.

Helge Sander i kamp for forbrugerne

Og her har den europæiske forbrugerorganisation en allieret i den danske videnskabsminister Helge Sander(V), der også mener, at priserne for at bruge danske mobiler i udlandet er sat alt for højt.

Brug for mere EU

"Priserne på både mobiltelefoni, SMS-beskeder og fastnettelefoni er for høje inden for Europa. Derfor har jeg fra starten været meget optaget af problemstillingen. For det kan ikke være meningen, at man som forbruger skal afkræves en overpris for at bruge mobiltelefonen, når man ringer hjem fra udlandet," forklarer videnskabsministeren til Computerworld.

Han påpeger, at der ikke er nogen tvivl om, at prisen for at ringe hjem fra udlandet skal sænkes.

Helge Sander bakkede derfor sine minister-kolleger fra EU op på et ministermøde i Luxembourg i juni møde, hvor
roaming- og telefonpriser var på dagsordenen.

Her blev de europæiske ministre blandt andet enige om at give Kommissionen udvidet vetoret på dele af teleområdet.

Fokus på SMS og datatrafik

"Jeg er overbevidst om, at det vil give EU nogle stærkere redskaber til at sikre konkurrencen," fortæller Helge Sander.

Den danske videnskabsminister satte i samme anledning også fokus på SMS- samt datatrafik-priserne mellem EU-landene, som ifølge ministeren ligger for højt på nuværende tidspunkt.

"For mig at se er dette et godt eksempel på, hvor der er behov for "mere EU" og ikke "mindre EU". De høje priser er udtryk for, at det indre marked på teleområdet endnu ikke fungerer tilfredsstillende - og at der er behov for en fælles indsats," fastslår ministeren over for Computerworld.

"Jeg vil som videnskabsminister følge udviklingen tæt og bestemt tage sagen op i EU igen, hvis det viser sig, at konkurrencen ikke virker efter hensigten," afslutter han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere