Computerworld News Service: Kina skruer op for landets investeringer i den egen-udviklede Godson-mikroprocessor, som Kina håber at kunne anvende til at bygge den første lokalt-udvikle petaflop-computer med i 2010.
Kina besluttede for 20 år siden, at landet ikke ville investere i udvikling af mikroprocessorer. Denne beslutning blev først lavet om i 2001, hvor Kina slog ind på en ny kurs.
Resultater er, at Kinas teknologi halter langt bagefter de førende på markedet som Intel, Advanced Micro Devices og IBM.
Kina satser nu for alvor på Godson og har siden 2006 investeret "en hel del," som Zhiwei Xu, CTO i Institute of Computing Technology, der hører under det kinesiske videnskabs-akademi.
Landet halter fortsat efter de internationale rivaler indenfor chip-udvikling, men gør sit bedste for at komme på omgangshøjde, siger Zhiwei Xu.
Kina har indtil videre stået bag fire Godson-processorer. Den seneste er Godson 2f, som Kina har indgået produktionsaftale med STMicroelectronics om.
Godson-chippene med det kommercielle navn "Longsoon" bliver indtil videre anvendt i settop-bokse, computere og andre produkter fra 40 producenter, fortæller Zhiwei Xu.
I næste måned færdiggør Kina designet af en ny versionen af chippen, Godson 2g. Til næste år vil angiveligt følge endnu en version med grafiske egenskaber indbygget på samme silicium som hovedprocessoren efter samme model, som AMD og Intel anvender i dag.
Godson 3 skal vende billedet
Kina arbejder også målrettet på Godson 3, der primært sigter mod servere. Det bliver den første Godson-chip bygget efter flerkerne-princippet.
Den første version af denne chip ventes klar i 2009.
Det er netop Godson 3, der skal anvendes til at bygge en højt-ydende computer i 2010 på en petaflop, siger Zhiwei Xu. Lykkes det, vil computeren få plads på Top 500-listen over de hurtigste supercomputere i verden.
"Det er muligt, men det bliver svært," siger Zhiwei Xu.
Samtidig ser Kina en udfordring i at finde markeder, hvor sådan en computer kan sælges. USA er af sikkerheds-årsager som oftest skeptisk over at købe kinesisk teknologi til opgaver i staten.