Artikel top billede

Vista er for umodent i virksomhedssammenhæng, mener Niels Braae Thunem, it-chef i Apotekerforeningen. Foto: Torben Klint (Foto: Thunem, Niels Dansk Apotekerforening 20080519Foto: Torben Klint /)

It-chef: Vi kører XP på grund af driftssikkerheden

Microsoft har stadig ualmindeligt svært ved at få erhvervslivet til at bruge Vista. Næsten alle Dell's store kunder nedgraderer nye pc'er til XP, der vælges af hensyn til driftssikkerheden.

Kommer den Windows 7 dog ikke snart?

Sådan siger Microsofts sælgere formentlig ofte til hinanden. Noget må der ske, for rigtig populært kan man ikke beskylde operativsystemet Vista for at være.

En undersøgelse viser, at hver tredje nye pc, der indkøbes af virksomheder, ender med XP som operativsystem, uanset at virksomheden betaler for en ny Vista-licens.

30. juni i år stoppede Microsoft ellers med at sælge nye XP-licenser, men tilbød samtidig at kunder, der køber Vista-licensen, får lov til at vælge XP som styresystem.

Den mulighed vælger rigtig mange at benytte sig af.

Meget få vælger Vista

"Erhvervskunderne vælger altovervejende stadig XP. Meget få er skiftet til Vista," siger Lars Christensen, marketingmanager hos Dell.

Længere nede i segmentet, blandt mindre virksomheder og private forbrugere, har Vista pænt fat, vurderer han.

"Erhvervskunder er generelt lidt mere konservative og tænker først og fremmest driftssikkerhed. De vil gerne have den første servicepack på plads. Det er nok for tidligt at fælde dom over Vista, men som det er lige nu, er det nok lidt unormalt, at så få vælger det nye operativsystem," siger han.

Samme melding lyder fra en anden af de helt store pc-leverandører, HP.

"De er min opfattelse, at der er meget udbredt. Mange kunder er ikke klar til opgraderingen - eller de har ikke set lyset i det," siger Lasse Sørensen, markedsdirektør i HP.

35 procent nedgraderer straks

Mere håndfast i sin vurdering af Vistas mangel på succes, er Randall Kennedy, som er freelance-redaktør på amerikanske Infoworld, når han tæller på antallet af kunder, der ikke ville vælge Vista.

"Det er en helt uproportionel høj andel, selv når det gælder den stærkt upopulære Windows Vista," siger han til IDG News.

Randall Kennedy er manden bag virksomheden Devil Mountain Software, der med værktøjet Windows Sentinel har analyseret data fra brugernetværket Xpnet, og har fulgt 3.000 pc'er verden over, og fundet, at 35 procent af dem straks er blevet nedgraderet til XP.

"En ny pc og et downgrade-kit, tak"

Men hvad er det med Vista, som it-cheferne ikke kan lide?

"Så sent som i går bestilte jeg en ny bærbar til min vicedirektør og bad om et XP downgrade-kit til den," fortæller Niels Braae Thunem, som er it-chef i Apotekerforeningen.

Det er ikke, fordi han ikke bryder sig om Vista, som han bruger privat og egentlig er ret begejstret for, siger han.

"Vi kører XP for at være driftssikre. Vista er ikke superkompatibelt med de applikationer, Apotekerforeningen bruger i organisationen. Det går fint med Microsoft-baserede applikationer, men ligeså snart, du bevæger dig ud over Microsoft-verdenen, så ringer det ikke rigtigt mere," siger Niels Braae Thunem.

Vista er en udfordring

Vista kræver mange flere ressourcer end XP, forklarer han:

"I forhold til nye pc'er er Vista en udfordring i den forstand, at jeg skal til at uddanne mine brugere i systemet. Min vurdering er, at Vista er lidt for umodent i virksomhedssammenhæng. Vista har gjort meget ved sikkerheden, og det giver altså flere udfordringer, end det løser problemer."

Apotekerforeningen kører et virtuelt servermiljø med 30 blade-servere, 100 stationære pc'er og 60 bærbare.

It-chefen har sat et par af sine brugere i gang med at teste Vista, og i forlængelse af hans arbejde med at virtualisere it-driften, er han gået i gang med at teste desktop-virtualisering.

"Næste gang, jeg skifter pc'er, bliver det bare en fil og en tynd klient. Så kan jeg kan i ro og mag teste Vista op mod de applikationer, vi kører her," siger Niels Braae Thunem.




IT-JOB

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Senior Delivery Manager

Kalundborg Kommune

Data Scientist / udvikler

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Testmanager til Partsrepræsentation
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere