Artikel top billede

Musikindustri: Vi bør lade os inspirere af piratsiderne

Det er brugervenligheden og ikke prisen, der afgør, om folk henter musik lovligt eller ulovligt på nettet, viser ny undersøgelse. Det kan musikindustrien lære meget af, indrømmer IFPI.

Prisen på musik har længe været anset som en af de afgørende faktorer, når folk forandrer sig til pirater og henter musik ulovligt fra diverse fil-delingstjenester som eksempelvis Piratebay.

Men en ny undersøgelse af bruger-adfærden omkring Radiohead-albummet In Rainbows afslører, at brugervenlighed, bekvemmelighed og vanens magt er langt stærkere end klingende mønt.

For selv om radiohovederne i oktober havde lagt deres album ud til en pris, som forbrugerne selv kunne bestemme, oversteg de 2,3 millioner ulovlige downloads via torrent-tjenester klart det samlede antal lovlige downloads.

Det skriver Financial Times på baggrund af en undersøgelse fra rettighedsorganisationen MCPS-PRS Alliance samt mediebureauet Big Champagne.

"Tallene er ikke overraskende, fordi torrent-tjenesterne er nemme og hurtige at benytte. Det kan mange pladeselskaber lære meget af," siger marketing-direktør Jesper Bay fra pladeselskabernes brancheorganisation IFPI.

Konkurrerer på kvalitet

Jesper Bay påpeger dog, at pladeselskaberne stadig kan og skal konkurrere, på det han kalder "klassiske kvalitetsdyder" som musikkvalitet, art-work og mere systematisk søgning.

Teknologien er ikke afgørende faktor

"Det er dog overraskende, at prisen ikke spiller den store rolle, så folk rent faktisk foretrækker at hente musikken ulovligt," lyder det fra Jesper Bay.

Tidligere har pladeindustrien troet, at prisen på musikken afholdt mange fra at købe den lovligt.

"Vi har interviewet mange pirater, som alle har sagt, at prisen drev dem til de ulovlige tjenester, men Radiohead-undersøgelsen indikerer jo det modsatte," forklarer Jesper Bay til Computerworld.

Teknologi ikke afgørende

Om musikindustrien ligefrem tager de meget benyttede torrent-tjenesterne til sig er dog straks mere tvivlsomt.

"For os er teknologien ikke det afgørende, og fildelingstjenesterne er næppe vejen frem. Men det er dog klart, at vi kan se, at brugervenlige programmer skaber en stor loyalitet og stærke brands, hvilket vi kan lære af," forklarer Jesper Bay.

Han peger dog på, at nye, lovlige tjenester som eksempelvis TDC's Play har muligheder for at slå igennem på et marked, der i høj grad er præget af musik-pirater.

"Play er et eksempel på en musik-tjeneste, der på ganske kort tid kan opnå en stor brugerskare ved hjælp af det rigtige udbud og markedsføring. Og det er vejen frem," afslutter Jesper Bay.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere