Artikel top billede

Ambassade briefede PET om svensk spion-lov

En uge efter den omstridte svenske overvågningslov blev vedtaget, blev PET, FE og forsvarskommandoen orienteret via et delvist hemmeligt notat.

Allerede en uge efter at den svenske Riksdag vedtog den omstridte overvågningslov, orienterede den Danske Ambassade i Stockholm en række danske myndigheder om den eskalerede debat internt i Sverige.

Det afslører et nu delvist hemmeligt dokument, som Computerworld har fået aktindsigt i.

Dokumentet blev sendt til PET (Politiets Efterretningstjeneste), FE (Forsvarets Efterretningstjeneste), Forsvarskommandoen, UM (Udenrigsministeriet) og CTA, (Center for Terroranalyse) der er en særlig specialenhed under PET, som er sat i verden til at analysere trusselbilledet mod Danmark.

Enheden skal blandt andet kortlægge og "tilvejebringe
et taktisk og strategisk beslutningsgrundlag i form
af vurderinger af f.eks. terror-relaterede miljøer
og netværk herhjemme og i udlandet, som kan have
betydning for terrortruslen mod Danmark."

Farligt for rigets sikkerhed

Det nu delvist hemmelige dokument indeholder 22 linjer med tekst. Ni af disse linjer indeholder information, som nu er stemplet "hemmeligt", fordi Udenrigsministeriet skønner, at videregivelse af indholdet kan skade forholdet til Sverige.

"Det er nødvendigt til beskyttelse af væsentlige hensyn til rigets udenrigspolitiske eller udenrigsøkonomiske interesser, herunder forholdet til fremmede magter eller mellemfolkelige institutioner."

"Undtagelse vurderes at være nødvendig af hensyn til Danmarks samarbejdsrelationer med Sverige," lyder det.

Dokumentet har ellers intern dansk karakter, eftersom det er sendt fra den Danske Ambassade i Sverige til de hjemlige danske myndigheder.

Debat herhjemme

Herhjemme har debatten om den omstridte lov også gået højt.

Således har Computerworld tidligere berettet, at den svenske overvågningslov vil betyde, at Folketinget , PET og borgere i Danmark risikerer, at Sverige ser med i den elektroniske kommunikation.

Flere oppositionspolitikere var rystede over, at loven medfører, at danskerne ville blive overvåget af den svenske efterretningstjeneste.

Det var de danske teleselskaber da også selv trætte af, og ITEK opfordrede regeringen til at handle.

Men statsminister Anders Fogh Rasmussen fejede det af bordet ved at sige, at han ikke kendte til, at det vil ramme danskere.

Videnskabsminister Helge Sander havde en lidt anden tilgang. Han lod forstå at han betragtede det som et "internt svensk anliggende".

Efterfølgende har venstres EU-politiker Karin Riis-Jørgensen dog taget sagen op i EU.

Læs det hemmelige notat her. (PDF)

Læs afgørelsen fra Udenrigsministeriet. (PDF)




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere