Den svenske efterretningstjeneste Försvarets Radioanstalt har udvekslet oplysninger med efterretningstjenester i andre lande.
Det erkender Ingvar Åkesson, der er generaldirektør for den svenske overvågningsmyndighed Försvarets Radioanstalt et interview med Dagens Nyheter.
Samtidig kom det for nylig frem at Försvarets Radioanstalt, der med en svensk overvågningslov i ryggen, fra næste år må følge med i al kommunikation som krydser den svenske grænse, ulovligt har aflyttet svenske borgeres telefonsamtaler ulovligt i op mod ti år.
Dermed står det så klart, at disse ulovligt indhentede oplysninger muligvis kan være udvekslet med andre lande, heriblandt Danmark.
Eventuel udveksling følger reglerne
Det forhold vil formand for Folketingets Udvalg vedrørende Efterretningstjenesterne, Morten Bådskov (S), ikke gå i detaljer omkring.
Men generelt er det en kendt sag, at efterretningstjenester i kampen for at forebygge terror har dialog og kontakt med andre efterretningstjenester, siger han til Computerworld.
Derfor mener han ikke at det er et problem, at svenske og danske efterretningstjenester bytter oplysninger.
"Det synes jeg ikke det er. Hvis vores efterretningstjenester er involveret i noget sådant, sker det jo på et regelgrundlag," siger han til Computerworld.
Ukendte oplysniger og nationer
Indrømmelsen af, at Försvarets Radioanstalt udvekslet oplysninger med andre nationers efterretningstjenester faldt i et interview med Dagens Nyheter onsdag.
Men præcis hvilke oplysninger det drejer sig om, og hvilke lande informationerne udveksles med, er ifølge generaldirektøren hemmeligt.
Han forklarer over for avisen at det dog drejer sig demokratiske lande, som ikke ville blive glade, hvis myndigheden afslører, hvem der byttes informationer med.
Samtidig slår han fast at informationer i først omgang kun samles ind til brug for svenske interesser.
"Men mange gange kan denne information være af interesse for andre lande. Så kan vi, hvis vi bytter, få del i information som tjener den svenske stat, men som det ikke er lykkedes selv at tilvejebringe," siger Ingvar Åkesson til Dagens Nyheter.
Frygt for overvågning af egne borgere
Den stadigt kraftigere debat efter den svenske vedtagelse af den såkaldte FRA-lov har i Sverige især gået på frygten for statslig overvågning af indbyggerne, fordi sms'er , e-mail of telefonsamtaler på grund af teleoperatørernes netstruktur kan passere landegrænsen.
Men i interviewet med Dagens Nyheter afviser Ingvar Åkesson, at der bliver tale om at overvåge svenskere.
"Jeg har fuld forståelse for, at de som tror dette bliver urolige," siger han til avisen.
Overfor Dagens Nyheter forklarer generaldirektøren, at meningen med overvågningen i stedet handler om at forhindre den voksende trussel fra it-angreb, som kan true statens sikkerhed.
Men også spredning af masseødelæggelsesvåben og terrorangreb ser chefen som bekymrende. Derfor er overvågningen vigtig, mener han.
Overvågningslov bekymrer naboer
Den svenske overvågningslov har ikke kun skabt debat internt i Sverige. Også herhjemme er det kommet frem, at loven gør det muligt at aflytte kommunikationen fra Folketinget, PET, danske virksomheder og danske statsborgere.
Årsagen er, at dansk kommunikation som datapakker på grund af opbygningen af telenettene passerer den svenske grænse. På samme måde forholder det sig med intern svensk kommunikation.
Ingvar Åkesson medgiver over Dagens Nyheter at intern svensk kommunikation udmærket kan passere den svenske grænse.
Søgebegreber skal finde terrorister
Men hensigten er at den svenske information skal sorteres fra ved hjælp af specielle søgebegreber, siger han til avisen.
Der er sjældent tale om enkeltstående ord, men om begreb, som er opbygget af flere dele. Alle dele skal stemme, før der er gevinst, forklarer han i interviewet med Dagens Nyheter.
"Hvis man eksempelvis spreder masseødelæggelses-våben, kan det være kemiske formler som sættes i forbindelse med visse organisationer," siger Ingvar Åkesson til Dagens Nyheter.