Artikel top billede

Hænger vi på bankernes digitale signatur til evig tid?

Danskernes nye digitale signatur har alle muligheder for at få den succes, som forgængeren aldrig fik. Men der er en pris.

Drift og udvikling af den nye digitale signatur skal varetages af firmaet DanID, hvor bankerne er eneaktionærer.

Der er således ingen konkurrence om priser og services eller mulighed for frit valg blandt dem, der skal bruge signaturen - de danske borgere og virksomheder.

Om priserne for signaturen står mål med den vare, der leveres af bankerne, bliver kun kontrolleret af eksempelvis Konkurrencestyrelsen, men er ikke udsat for de normale markedsvilkår.

"Fraværet af flere løsninger vil hæmme konkurrencen, men vi kan jo ikke tvinge et bredt udvalg igennem," siger Christian Ølgaard, vicedirektør i Konkurrencestyrelsen.

Konkurrencen er væk

At den monopollignende tilstand ikke er uden problemer, indrømmes da også af selv de mest varme fortalere for DanID.

"Da priserne ikke kan fastsættes af DanID, er der ikke tale om et monopol i den gængse forstand. På den anden side er der heller ikke tale om, at man som forbruger har valgfrihed til selv at bestemme, hvilken løsning man vil benytte," siger næstformand i DANSK IT, Henrik Udsen, der ellers er meget begejstret for den nye løsning.

Og al fremtidig konkurrence ser ud til at være elimineret på forhånd.

De tidligere bejlere fra EDB Gruppen, KMD, IBM, TDC og norske BBS siger samstemmende, at med det lille forbehold at meget kan ske på fem år, så kan de ikke forestille sig at byde ind i næste udbudsrunde.

Også udenlandske bejlere vil få det svært.

"I fremtiden kan man ikke udelukke, at der vil komme alternativer til DanID, men det bliver svært for konkurrenterne at få plads. PBS står meget stærkt med den nye aftale," siger Konkurrencestyrelsens vicedirektør.

Det er således svært at se hvem, der i fremtiden kan udfordre bankernes defacto-monopol for at sikre brugerne den bedste service til den laveste pris.

Vil du læse mere, så klik på overskrifterne herunder for at læse artiklerne fra dagens trykte udgave af Computerworld:

Hænger vi nu på DanID til evig tid?

Virksomhederne skal betale




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere