I forrige uge hævede Oracle sine priser ganske betragteligt.
En af de danske virksomheder som bliver ramt er PFA Pension, som blandt andet anvender en række BEA-produkter.
Oracle købte BEA tidligere på året.
Hos PFA Pension tager IT-direktør Claus Flinck det indtil videre roligt. Han havde ventet, at Oracle ville hæve priserne.
Prisstigninger ventet
"Det var jo ikke helt uventet. I nuværende stund mangler vi dog stadig at se det fulde billede af Oracle's produkttilbud til markedet, og vi har blot noteret os, at listepriserne åbenbart hæves på visse tidligere BEA produkter," siger Claus Flinck.
Selv om Oracle hæver listepriserne, er det ikke sikkert at listeprisernes stigning slår igennem på de ofte individuelle kontraktpriser, som større kunder kan forhandle sig frem til.
"Når PFA står foran en forhandling, vil vi som altid vurdere den forretningsmæssige værdi af den software vi påtænker at anskaffe, og prisen vi ender med at betale afspejler selvfølgelig den værdi, vi mener produktet tilfører PFA," lyder den diplomatiske formulering fra Claus Flinck.
"Så vi tager det egentlig ganske roligt for nuværende og betragter det mere som et problem for leverandøren, hvis produktets forretningsværdi og produktets pris udvikler sig I forskellige retninger."
Åbning for JBoss?
Hvis produktets forretningsværdi og produktets pris begynder at ligge for langt fra hinanden, så begynder virksomhederne at se på alternativer.
Efter Oracles opkøb af BEA dominerer Oracle nu applikationsservermarkedet med lidt over 40 procent af markedet, mens IBM har omkring 30 procent af markedet.
Der findes dog også andre alternativer. Alternativer som open source applikationsserveren JBoss fra Red Hat som nogle kunder allerede er begyndt at se på.
Yefim Natis, vicepresident og Distinguished Analyst hos Gartner, har fulgt markedet for middleware i mange år. Han siger, at nogle BEA-kunder allerede inden de nye priser blev annonceret, var begyndt at se på alternativer til BEA.
"Nogle er bekymrede for prissætningen. Nogle kunder er interesserede i at se på JBoss, bare som en sikkerhed for at have et alternativ, når prisen går op," lyder det fra Yefim Natis.