Det er dyrt – specielt for små virksomheder – at skulle undvære dygtige medarbejdere i en periode, hvor medarbejderen er på barselsorlov.
Der skal findes en afløser, som skal læres op, og virksomheden kan aldrig være helt sikker på, at medarbejderen kommer tilbage.
I min virksomhed, der blev grundlagt i 2002, havde vi de første fem år ingen barselsordning. Mest af alt fordi de fleste medarbejdere i de første mange år var helt unge mennesker i starten af tyverne, og derudover havde vi næsten ingen kvinder ansat.
Men så vendte billedet, og dermed opstod behovet for at tage stilling til vores ikke-eksisterende barselsordning. Vores holdning er klar. Det må handle om anciennitet.
Langt de fleste af vores medarbejdere arbejder i salgsafdelingen og er i gennemsnit ansat mellem to og tre år. Derfor har vi valgt en model, hvor man gradvist får en stigende andel af sin barsel afhængig af, hvor længe man har været ansat i virksomheden.
Luk og sluk
Jeg ville ønske, at jeg havde råd til at betale fuld løn under barsel til alle kvindelige ansatte i SoftScan, men det er bare ikke så enkelt. Som iværksætter kræver det en betragtelig sum penge at starte en virksomhed. Og jeg kan nemt forestille mig, hvordan det var gået min virksomhed det første år, hvis jeg havde haft en eller flere medarbejdere, der skulle på barsel.
Modstander af lovindgreb
I Danmark har vi rigtig mange små arbejdspladser. Forestil dig en virksomhed med én ejer og én sælger, der er ansat til at hive penge hjem til sig selv og ejeren. Så går den ansatte på barsel i eksempelvis ni måneder – i den perfekte verden – med fuld løn under hele perioden.
Så skal ejeren ansætte en ny sælger, men hvad nu hvis den nye medarbejder ikke formår at hive samme indtjening hjem? Så må ejeren lukke og slukke. Jeg ved godt, at ovenstående er et fortegnet eksempel.
Men jeg synes dog ikke, det er helt fair at rynke på næsen af arbejdsgivere, der er bekymrede over, hvorledes det vil gå deres virksomhed i en barselssituation. Det er en kompleks diskussion, men omvendt en vigtig debat.
Gradbøjning
Problematikken om fuld løn under barsel er den samme uanset jobmarkedet. I dag har vi masser af arbejde og få ledige – for få år tilbage var situationen en helt anden. Jeg mener, det vigtigste som virksomhedsejer er at tage stilling, overveje sine muligheder – der kan være flere forskellige, som for eksempel fuld løn efter anciennitet, en vis procentdel af lønnen, et vist antal uger og så videre og så melde klart ud.
Jeg er generelt modstander af, at der skal laves lovindgreb på området. Det er en problemstilling, der har været i arbejdsmarkedet i hvert fald de seneste 30 år, og jeg tror ikke, at den kan løses, så de samme regler gælder for alle virksomheder i Danmark.
Ét ved jeg dog – som arbejdsgiver ville jeg aldrig selv styre uden om kvinder i den fødedygtige alder.
Thomas Holm Jensen er administrerende direktør i it-sikkerhedsvirksomheden SoftScan.
Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.