Artikel top billede

Mobilen bliver indgang til al din kommunikation

I fremtiden kan selve IP-telefonen forsvinde, efterhånden som flere foretrækker at bruge mobilt udstyr til al kommunikation.

Ét kommunikationssystem, mange enheder. Den vej bevæger markedet for IP-telefoni i virksomhederne sig.

Men foreløbig har kun få virksomheder gennemført større integration mellem mobiltelefoner og IP-telefonerne på medarbejdernes skriveborde.

Sådan oplever concept manager Thomas Bosø fra netværks­leverandøren Axcess udviklingen.

“Tidligere betød konsolidering, at man samlede mange applikationer på et enkelt fysisk apparat. Nu går man i stedet efter at have nogle få applikationer, der til gengæld kan nås, hvad enten man bruger sin pc, IP-telefon eller mobiltelefon. For eksempel har man én mail-adresse, men mailen kan læses, uanset hvor man befinder sig,” siger han.

Et eksempel på den integrerede applikation er programmet Skype.

Thomas Bosø mener, at den har dannet skole for, hvordan sådan en applikation skal være at bruge: En enkel brugergrænseflade, der giver adgang til kommunikation uafhængigt af tid og sted.

Integrationen mellem applikationer og telefonsystem består i de fleste virksomheder af, at omstillingen er integreret med mail og kalender.

Så kan receptionisten se, om medarbejderen sidder i møde, før man prøver at stille samtalen videre.

Den større integration med for eksempel CRM-systemer og andre forretningssystemer ser Thomas Bosø til gengæld kun hos få virksomheder.

Mobil indgang til alt

Thomas Bosø venter, at mobiltelefonen eller en tilsvarende håndholdt terminal vil blive brugernes foretrukne enhed.

Men endnu kan den ikke helt overtage alle fastnettelefonens opgaver.

“Der mangler især dybere integration mellem mobilnettet og IP-telefoniløsningen. Mobiltelefonen skal kunne signalere, om jeg er optaget, sidder i møde, og hvor jeg befinder mig,” siger han.

Målet med integrationen er at give medarbejderne ét telefonnummer. Så ringer telefonen på skrivebordet eller i lommen, alt efter hvor medarbejderen befinder sig.

“Der skal være de samme muligheder fra mobilen, som man har på kontoret: Man skal kunne søge i nummerdatabasen. Man skal kunne se, om en kollega er optaget, inden man prøver at omstille opkaldet. Den form for integration er svær at lave i dag, fordi den kræver en tæt integration med mobiloperatørerne,” siger han.

Direktør Torben Rune fra Netplan kan godt forestille sig, at mobiltelefonen ender med at blive medarbejderens eneste telefon.

Det bagvedliggende IP-telefonsystem vil dog ikke forsvinde af den grund.

Der vil stadig være brug for det til at styre viderestilling og andre tjenester, medmindre man vælger at lægge dem ud til mobiloperatøren.

“Det er ingen naturlov, at der skal stå en fastnettelefon på alle medarbejderes skriveborde. Allerede i dag kan man integrere mobiltelefoni med IP-telefoni, så medarbejderne kun har ét telefonnummer. Det virker fint – så længe du er i dækning hos den operatør, du er kunde hos,” siger han.

Integrerer uden om operatør

Hvis det skal være muligt at bruge de tjenester, man kender fra omstillingsanlægget, i kommunikationen med mobiltelefoner, er der brug for integration.

Men ifølge Torben Rune vælger de fleste at lade integra­tionen gå uden om mobil­operatøren. Det bliver ikke signaleringsinformationer fra operatørens net, der sendes ind i omstillingsanlægget.

“Årsagen er, at den slags integration vil være bundet til den enkelte operatør. Ofte er man ligefrem bundet til en bestemt type udstyr hos operatøren. I stedet vælger de fleste at lave integrationen i software på mobilen, der kommunikerer med omstillingsanlægget,” siger han.

Thomas Bosø fra Axcess er enig.

Blot påpeger han, at høje takster for dataopkald kan være med til at spænde ben for den form for integration.

Hvis mobiltelefonen skal tage fastnettelefonens plads på virksomhedernes skriveborde, skal firmaerne dog være forberedt på jævnlig udskiftning af mobiltelefoner:

“Hvis en mobiltelefon bruges i erhvervssammenhæng, holder den i gennemsnit 14-15 måneder. Det er meget anderledes end fastnettelefoner, der gerne holder hele anlæggets levetid. Så dels skal virksomheden være forberedt på udgiften, dels skal den være klar til at håndtere det praktiske arbejde med at give medarbejderne nye telefoner hvert andet år eller oftere,” siger Torben Rune.

Han mener, at de fleste virksomheder standser integra­tionen, når de har fået mail, kalender og voice mail ud på mobilen. Nogle få udvikler dog også applikationer, der er skræddersyet til de mobile medarbejdere.

Det kan være et system, der fortæller en chauffør, hvor han nu skal køre hen, så han ikke behøver ringe hjem for at spørge om det.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere