Artikel top billede

Mobilen bliver indgang til al din kommunikation

I fremtiden kan selve IP-telefonen forsvinde, efterhånden som flere foretrækker at bruge mobilt udstyr til al kommunikation.

Ét kommunikationssystem, mange enheder. Den vej bevæger markedet for IP-telefoni i virksomhederne sig.

Men foreløbig har kun få virksomheder gennemført større integration mellem mobiltelefoner og IP-telefonerne på medarbejdernes skriveborde.

Sådan oplever concept manager Thomas Bosø fra netværks­leverandøren Axcess udviklingen.

“Tidligere betød konsolidering, at man samlede mange applikationer på et enkelt fysisk apparat. Nu går man i stedet efter at have nogle få applikationer, der til gengæld kan nås, hvad enten man bruger sin pc, IP-telefon eller mobiltelefon. For eksempel har man én mail-adresse, men mailen kan læses, uanset hvor man befinder sig,” siger han.

Et eksempel på den integrerede applikation er programmet Skype.

Thomas Bosø mener, at den har dannet skole for, hvordan sådan en applikation skal være at bruge: En enkel brugergrænseflade, der giver adgang til kommunikation uafhængigt af tid og sted.

Integrationen mellem applikationer og telefonsystem består i de fleste virksomheder af, at omstillingen er integreret med mail og kalender.

Så kan receptionisten se, om medarbejderen sidder i møde, før man prøver at stille samtalen videre.

Den større integration med for eksempel CRM-systemer og andre forretningssystemer ser Thomas Bosø til gengæld kun hos få virksomheder.

Mobil indgang til alt

Thomas Bosø venter, at mobiltelefonen eller en tilsvarende håndholdt terminal vil blive brugernes foretrukne enhed.

Men endnu kan den ikke helt overtage alle fastnettelefonens opgaver.

“Der mangler især dybere integration mellem mobilnettet og IP-telefoniløsningen. Mobiltelefonen skal kunne signalere, om jeg er optaget, sidder i møde, og hvor jeg befinder mig,” siger han.

Målet med integrationen er at give medarbejderne ét telefonnummer. Så ringer telefonen på skrivebordet eller i lommen, alt efter hvor medarbejderen befinder sig.

“Der skal være de samme muligheder fra mobilen, som man har på kontoret: Man skal kunne søge i nummerdatabasen. Man skal kunne se, om en kollega er optaget, inden man prøver at omstille opkaldet. Den form for integration er svær at lave i dag, fordi den kræver en tæt integration med mobiloperatørerne,” siger han.

Direktør Torben Rune fra Netplan kan godt forestille sig, at mobiltelefonen ender med at blive medarbejderens eneste telefon.

Det bagvedliggende IP-telefonsystem vil dog ikke forsvinde af den grund.

Der vil stadig være brug for det til at styre viderestilling og andre tjenester, medmindre man vælger at lægge dem ud til mobiloperatøren.

“Det er ingen naturlov, at der skal stå en fastnettelefon på alle medarbejderes skriveborde. Allerede i dag kan man integrere mobiltelefoni med IP-telefoni, så medarbejderne kun har ét telefonnummer. Det virker fint – så længe du er i dækning hos den operatør, du er kunde hos,” siger han.

Integrerer uden om operatør

Hvis det skal være muligt at bruge de tjenester, man kender fra omstillingsanlægget, i kommunikationen med mobiltelefoner, er der brug for integration.

Men ifølge Torben Rune vælger de fleste at lade integra­tionen gå uden om mobil­operatøren. Det bliver ikke signaleringsinformationer fra operatørens net, der sendes ind i omstillingsanlægget.

“Årsagen er, at den slags integration vil være bundet til den enkelte operatør. Ofte er man ligefrem bundet til en bestemt type udstyr hos operatøren. I stedet vælger de fleste at lave integrationen i software på mobilen, der kommunikerer med omstillingsanlægget,” siger han.

Thomas Bosø fra Axcess er enig.

Blot påpeger han, at høje takster for dataopkald kan være med til at spænde ben for den form for integration.

Hvis mobiltelefonen skal tage fastnettelefonens plads på virksomhedernes skriveborde, skal firmaerne dog være forberedt på jævnlig udskiftning af mobiltelefoner:

“Hvis en mobiltelefon bruges i erhvervssammenhæng, holder den i gennemsnit 14-15 måneder. Det er meget anderledes end fastnettelefoner, der gerne holder hele anlæggets levetid. Så dels skal virksomheden være forberedt på udgiften, dels skal den være klar til at håndtere det praktiske arbejde med at give medarbejderne nye telefoner hvert andet år eller oftere,” siger Torben Rune.

Han mener, at de fleste virksomheder standser integra­tionen, når de har fået mail, kalender og voice mail ud på mobilen. Nogle få udvikler dog også applikationer, der er skræddersyet til de mobile medarbejdere.

Det kan være et system, der fortæller en chauffør, hvor han nu skal køre hen, så han ikke behøver ringe hjem for at spørge om det.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere