It-fagforeningen Prosa er tilfreds med det resultat, som oppositionen fik forhandlet hjem med beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) i sagen om de hemmelige jobkarteller.
"Det kunne være bedre - men efter omstændighederne var det, det længste vi kunne nå," siger faglig sekretær Hanne Lykke Jespersen fra Prosa.
Hun forklarer, at selvom beskæftigelsesministeren har udtalt, at han selv ville være blevet stiktosset, hvis en arbejdsgiver forsøgte at binde ham med en hemmelige jobklausul, så har hans indsats for at få afskaffet disse hemmelige klausuler været middelmådig.
"I flere år mente han slet ikke, der var et problem. Men da det blev afsløret, at hans eget ministerium og flere andre ministerier, styrelser og Folketinget havde indgået hemmelige jobklausuler, var det vanskeligt at forsætte med at benægte, at det var et problem," siger hun.
Har rykket sig
Hanne Lykke Jespersen forklarer, at der i første omgang blev fremsat et forslag, der var værre end ingenting.
Det blev trukket tilbage igen efter en sønderlemmende kritik fra en samlet fagbevægelse.
Efter valget fremsatte ministeren så endnu et lovforslag.
Det forslag var bestemt heller ikke godt. Selv Advokatrådet kritiserede forslaget i usædvanlige kraftige vendinger, forklarer Hanne Lykke Jespersen.
"Men ministeren lyttede ikke," siger hun.
"Det stod derfor klart fra begyndelsen, at det var partierne på begge sider af regeringen der nu fik til opgave at forbedre forslaget," siger hun.
"Resultatet er ikke perfekt, og derfor er vi også glade for, at der er en bestemmelse om, at forslaget skal vurderes igen om et år," siger hun.
Ansættelseskontrakt i spil
Også hos Dansk Magisterforening er der glæde over at loven ser ud til at kunne blive vedtaget inden sommer.
"Vi mener, at alle hemmelige aftaler burde forbydes fra dag et, men kan godt leve med en overgangsordning på et år," siger formand Frederik Dehlholm fra Dansk Magisterforening Privat.
For fagforeningen er det vigtigt, at der er sanktionsmuligheder, hvis virksomhederne alligevel indgår hemmelige aftaler bag om ryggen på medarbejderne.
"Hvis ansættelsesbevisloven ikke viser sig nok til at sanktionere mod ulovlig indgåelse af hemmelige aftaler, vil vi holde beskæftigelsesministeren fast på hans løfte om at revidere lovens bestemmelser," siger Frederik Dehlholm.
Her henviser Frederik Dehlholm til den retssag Prosa fører mod IBM.
Retssagen er netop et spørgsmål om hvorvidt jobklausuler bør fremgå af ansættelseskontrakten.
Ansættelsesbevisloven siger, at "alle væsentlige vilkår" skal fremgå af kontrakten.
Retten skal derfor senere i år tage stilling til hvorvidt hemmelige jobkarteller reelt er et væsentligt vilkår.