Artikel top billede

Linux-brugere: Linux er fantastisk godt for miljøet

Mens en typisk Windows pc har et liv på få år, kan Linux præstere det dobbelte, mener Linux-brugerne.

Når en pc begynder at få grå hår og være forpustet, når den blot skal lave dagligdags opgaver, skifter de fleste den hurtigt ud. Den gennemsnitlige pc har således en levetid på 3,5 år.

Men vælger man at skifte til Linux, når alderdommen sætter ind, forlænges levetiden til syv år.

Og selv om det måske er fristende at erstatte den aldrende maskine med et nyt designmæssigt vidunder, er der klare miljømæssige fordele ved at holde liv i de eksisterende computere.

Det var et budskaberne fra Phillip Bøgh fra SSLUG (Skåne Sjælland Linux User Group), som til Linuxdag på Christiansborg fortalte om fordelene ved Linux.

Byggeklodser

Grunden til at Linux kan trække de lidt ældre maskiner, skal findes i den måde, styresystemet bygges op.

Hvor Microsoft vælger, hvad Windows skal indeholde, så er det langt mere frit for Linux-brugere.

”Linux er modulopbygget, så man kan sidde på gamle computere med helt ny software. Sådan er det ikke med Windows. Der har du bare en fastlagt pakke, take it or leave it,” fortæller Phillip Bøgh.

Modulopbygningen gør, at man selv kan vælge software til og fra, og således undgå at irrelevant software bruger ressourcer. På den måde er det altså muligt at få mere hastighed ud af mindre hardware.

”Hvis du nøjes med en kerne og et grafisk interface, som gør, at du har en desktop og almindelig brugervenlighed, så fylder det ikke ret meget, og du har stadig 2008 software kørende på gamle computere. Hele systemet fylder måske kun 200-300 MB,” siger Phillip Bøgh.

Bedre for miljøet

Selvom moderne computere produceres med miljøvenlighed for øje, kan det stadig bedst svare sig at holde liv i eksisterende maskiner.

Hele 81 procent af energiforbruget for en pc bruges nemlig allerede i produktionen.

Det vil sige, at når man taler miljøvenlige computere, så er der tale om en optimering af de resterende 19 procents energiforbrug, som bruges ved daglig drift.

”Det handler ikke om at sætte en fin, ny processor i, som ikke bruger ret meget energi, men rettere helt at lade være med at købe nyt,” fortæller Phillip Bøgh.

Fokus på beslutningstagerne

Linuxdagen på Christiansborg blev afviklet af danske Linux-brugergrupper, som ønskede at oplyse politikere, virksomheder og velgørende organisationer om fordelene ved Open Source Software, og hvad der findes af muligheder.

Til oktober følger de danske brugergrupper op med Open Source Days 2008, tidligere kendt som Linuxforum, hvor Linux-entusiaster stikker hovederne sammen, og igen sætter fokus på Open Source.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere