Artikel top billede

Leverandører dropper stort statsligt it-udbud

Ud af fem prækvalificerede leverandører valgte kun én at byde på videreudvikling og drift af statens Microsoft-løsninger. Modenhedskravet var for urealistisk, siger leverandør.

Kun en enkelt leverandør har budt på statens udbud af applikationer og websteder, som IT- og Telestyrelsen håndterer for Videnskabsministeriet.

Rambøll Informatik, Netcompany, Topnordic, NNIT og EDB Gruppen var alle prækvalificerede til det store statslige udbud af Microsoft-løsninger, herunder blandt andet videreudvikling og drift af borger.dk, statstidende.dk samt elektronisk ansøgning af forskningsmidler.

Men i sidste ende valgte kun det Novo Nordisk-ejede NNIT at byde ind på udbuddet, der har en værdi på mellem 40 og 80 millioner.

NNIT står i forvejen bag borger.dk på en kontrakt, der netop er blevet fornyet frem til lancering af det nye borger.dk den 20. oktober i år.

"Vi havde gerne set, at der var kommet flere bud, men hvis det indkomne bud overholder formalia og det ud fra markedspriserne ser fornuftigt ud, så betyder det ikke noget i forhold til, at vi går videre i en eventuel kontraktfase," siger udviklingschef Tom Bøgeskov fra IT- og Telestyrelsen.

"Men når vi laver et udbud, er det for at prøve markedet af i forhold til løsninger og prissætninger, så i den forbindelse er det ærgerligt, at de øvrige melder fra."

For høje modenhedskrav

Hos Rambøll Informatik var man meget i tvivl om, hvorvidt selskabet skulle byde på opgaven, men valgte i sidste ende ikke at byde.

"Det en meget stor opgave, hvor det betyder meget at kunne sætte det rigtige hold sammen. Derfor valgte vi at gå sammen med to andre selskaber. Desværre viste det sig, at de ikke kunne leve op til IT- og Telestyrelsens modenhedskrav," siger områdedirektør for forretningsudvikling og salg i Rambøll Informatik, Frank Papsø.

"Man plejer at skulle leve op til modenhedskravene, men man plejer ikke at skulle dokumentere det. Det er en fantastisk fornuftig ambition, men samtidig er det en anelse urealistisk i forhold til, hvor langt vi er i Danmark i dag."

Lad prisen afspejle kundens krav

Hos Topnordic fortæller direktør for selskabets service og konsulentforretning Jan Elbæk, at IT- og Telestyrelsens udbud ikke modsvarerede selskabets kompetenceprofil, og at selskabet derfor skulle bruge for mange underleverandører til opgaven.

"Vi bød ikke på opgaven, fordi vi ikke havde den rette risikoprofil," siger Jan Elbæk fra Topnordic.

Han tilføjer, at Topnordic i sidste ende kunne få problemer med at leve op til de krav, som IT- og Telestyrelsen stiller i udbudsmaterialet, fordi selskabet ville være nødt til at sammensætte et "sammensurium" af underleverandører for at kunne håndtere opgaven.

EDB Gruppen valgte ud fra en rent forretningsmæssig vurdering ikke at byde, oplyser Kenny Munck, direktør i EDB Gruppen.

"Opgaven var relativ driftstung, og mange af vores kompetencer ligger på udviklingssiden. Derfor valgte vi ikke at byde," siger Kenny Munck.

Han mener ikke, at modenhedskravene fra IT- og Telestyrelsen var for høje.

Kontrakt i juli

"Vi har ikke problemer med modenhedskravene. De nye standardkontrakter er omfattende at forholde sig til, men som moderne virksomhed bør man være klar til at kunne svare på den slags spørgsmål, der bliver løftet i standardkontrakterne," siger Kenny Munck.

"Omfanget er stort, men der er ikke nogen krav, der kan være for høje. Man må forholde sig til, hvad kunden ønsker og prissætte ud fra det."

Tom Bøgeskov fra IT- og Telestyrelsen peger på, at branchen selv har været inde over og været med til at rejse krav omkring modenhed i de nye standardkontrakter K02.

"Der er et stykke vej, før alle er klar til at kunne håndtere modenhedsværktøjet, men vi skal jo starte et sted," siger Tom Bøgeskov.

Hvis formalia er overholdt, og der kan findes frem til en tilfredsstillende prissætning, regner IT- og Telestyrelsen med at have en fireårig kontrakt på plads med udgangen af juli i år.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere