Computerworld News Service: En række eksperter diskuterede i sidste uge fremtiden for internetudbydere ved en paneldiskussion, der var sponsoreret af Internet Innovation Alliance.
Panelet ”The Cost of the Exaflood” tog fat på de problemer, som internetudbydere står over for i forsøget på at følge med den stigende globale efterspørgsel efter bredbånd.
Craig Moffett, senioranalytiker hos Sanford Bernstein, kom med de mest dystre fremtidsudsigter.
Han mener, at større internetudbydere og indholdsleverandører kommer til at opleve væsentlige tab i indtjening som resultat af den stigende efterspørgsel efter bredbånd.
”Vi har meget pres på systemet lige nu, og jeg forventer, at vi kommer til at opleve nogle ret alvorlige problemer de næste par år,” sagde han.
Bør overveje nye prismodeller
Gary Smith, administrerende direktør for leverandør af netværks-infrastruktur Ciena er enig i mange af Craig Moffetts synspunkter.
Han mener, at operatørerne bør overveje nye prismodeller, der afviger fra den nuværende model, hvor brugerne betaler en fast pris for en vis mængde bredbånd.
Han anbefaler, at operatørerne begynder at opkræve brugerne takster, der svarer til den mængde bredbånd, de bruger.
”Vi oplever et stort udbud af applikationer. Spørgsmålet er, hvem der betaler for det, og over hvor lang en periode folk skal have udbytte af det. En del af ansvaret ligger hos slutbrugerne. Vi er nødt til at nå et punkt, hvor folk betaler for deres forbrug på en eller anden måde. Man kan ikke fortsætte med at have et system, hvor en person, der kun bruger en lille smule bredbånd, betaler det samme som en, der streamer videoer 24 timer i døgnet," sagde han.
Opgraderet netværk
Paneldeltager Johna Till Johnson, administrerende direktør for Nemertes Research og klummeskriver for Network World, var enig med de andre panelmedlemmer i, at internetudbyderne får problemer med at få tilstrækkelig indtjening nu, hvor de har opgraderet deres netværk for at imødekomme den stigende efterspørgsel efter bredbånd.
Hun mener, at det største problem er, at mens internettrafikken er vokset i en eksponentiel hastighed, er adgangskapaciteten kun vokset lineært.
Så Johna Till Johnson mener ikke, der vil være nok bredbånd til at opfylde den globale efterspørgsel, med mindre der sker ændringer i enten trafikefterspørgslen eller adgangsudbuddet.
Men i modsætning til Gary Smith og Craig Moffett støtter Johna Till Johnson ikke et flerstrenget system, hvor man opkræver forbrugerne takster, der er direkte forbundet til deres forbrug af bredbånd.
Hun mener ikke, at der på nuværende tidspunkt er nogen, der har tilstrækkelig konkret viden om trafikvækst og adgangskapacitet og anbefaler, at den ameriskanske regering opfordrer internetudbyderne til at gøre deres trafikdata offentlig tilgængelige, så forskerne kan få et nøjagtigt billede af, hvor meget efterspørgslen efter bredbånd stiger.
Oversat af Mille Bindslev