Artikel top billede

Dansk IT satser millioner på folke-pc'en

Reportage: 10 millioner kroner og masser af frivillig it-arbejdskraft er målet for Dansk IT's indsamling til indkøb af børne-pcer i udviklingslandene.

Nok er nørder uden grænser ingen officiel titel, men mere en spøgefuld spillen på det store og seniøse hjælpearbejde, som Læger uden grænser udfører i udviklingslandene.

Men det blev hørt , da 5.600 it-professionelle i organisationen Dansk IT torsdag satte gang i en storstilet landsindsamling, der skal samle penge og arbejdskraft ind til projekter med børne-pcer i udviklingslande.

”Målet er 10 millioner kroner. Men jeg drømmer om 50 millioner og en masse arbejdskraft til projekterne,” sagde managing partner Henrik Zangenberg fra Gartner.

Han introducerede indsamlingen i sin egenskab af bestyrelsesmedlem i Dansk IT, der står bag projektet som en del af aktiviteterne i forbindelse med foreningens 50 års jubilæum.

Arbejdet er allerede godt i gang.

It-konsulentfirmaet 7N er den første store firmasponsor, som Dansk IT's indsamling har landet. Og selskabets donation er allerede blevet sat i arbejde i Nepal, hvor 135 børn og 22 lærere på to skoler i Kathmandu-dalen hver har fået udlevet XO-pcer som er udviklet og produces af ”One Laptop per Child” initiativet.

Samarbejde med Danida

De indsamlede midler bliver brugt i projekter, som foregår i samarbejde med Danmarks offentlige udviklingsorganisation Danida.

I Nepal foregår det også i samarbejde med ”Open Learning Exchange” eller OLE-network.

Organisationen har Richard Rowe i spidsen, der slev har været aktiv i arbejdet ”One Laptop per Child” initiativet. Han fokuserer nu på at udbred gratis og åbne uddannelsesværktøjer sammen med innovativ og billig teknologi.

OLE-netværkets mand i Nepal, Rabi Karmacaharya, fortalte de cirka 250 deltager på Dansk IT's jubilæumskonference om projektet i Nepal, som han understreger ikke vill været blevet til noget uden donationen til XO-maskinerne.

Tørnæs: Det er ikke legetøj

"Men vi har en udfordrende opgave foran os. De to skoler i Kathmandu-dalen er en del af første pilot-projekt. Næste år går anden fase i gang med flere skoler. Men vi skal sideløbende udvikle det nødvendige undervisningsmateriale, som skal være så lokalt som muligt,” siger Rabi Karmacaharya.

Den tone blev også slået an af udviklingsminister Ulla Tørnæs (V):

”Det er vigtigt, at computerne ikke bliver et sofistikeret legetøj. Men omvendt kan disse computere med det rette undervisningsmateriale være med til at bryde de barrierer der eksister for udvikling. Gennem adgang til uddannelse fjernes mange af disse barrier og dermed skubbe gang i udvikling og vækst,” siger Ulla Tørnæs.

Velfærdsværktøj

Henrik Zangenberg peger da også på, at formålet netop er at lære at lære.

Og dermed er der en direkte linie fra jubilæumsindsamlingen til det fokusskifte, som også sker i Dansk IT lige nu.

Et skifte hvor anvendelsen af informationsteknologi til at skabe mere udvikling og velfærd – også i de rige lande.

Det gjorde videnskabsminister Helge Sander (V) blandt andet klart, hvor han meget klart opfordrede kommunerne til at gøre noget for at skubbe på digitaliseringen.

”Vi skal fokusere på indhold, brugervenlighed og de løsninger der kan hjæpe borgerne. Men vi skal også vide at udnytte teknologien til at frigøre hænder, der i stedet kan levere service, ” siger Helge Sander og henviser til de tre milliarder kroner han selv er i gang med at bruge på arbejdskraftbesparende aktiviteter.

Læs mere om Dansk ITs indsamling




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere