23.000 danske folkeskoleelever brugte mandag dagen på at svede over biologiens mysterier ved deres afgangsprøve.
Men den egentlige eksaminand var Skolestyrelsen, der med testen af et digitalt system til afholdelse af eksamener krydsede fingre for en succesfuld gennemførelse af elevernes afgangsprøve. Styrelsen har ansvaret for de digitale prøver.
Forløb efter planen
De foreløbige meldinger vi har modtaget fra Cowi lyder på, at det forløb som det skulle," siger Martin Isenbecker, der er direktør i skolestyrelsen.
Selv om den sidste generalprøve forløb godt har teknikken i de sidste år drillet Skolestyrelsen betydeligt på vej mod målet mod eksaminer uden papir. Eksempelvis måtte den første generalprøve på systemet aflyses i marts.
Siden har Cowi rettet fejl i systemet. Og det ser ud til at være medvirkende til at Skolestyrelsens digitale prøvesystem faktisk bestod mandag.
"Vi har sammen med leverandøren Cowi gjort en del for at teste systemet op til de rigtige prøver," siger Martin Isenbecker.
Ifølge direktøren har Cowi udført adskillige test og justeringer af systemet for at sikre at systemet i år kan klare belastningen, når samtlige elever logger på.
Kostede samråd og ni millioner
Noget som gik helt galt ved samme lejlighed sidste år, og som kostede undervisningsminister Bertel Haarder et samråd og staten ni millioner kroner. Samtidig kom afgangseleverne sidste år aldrig op i geografi.
Men mandag ser det altså foreløbigt væsentligt bedre. Skolestyrelsen har i løbet af dagen stort set ikke modtaget nogen henvendelser fra skolerne, fortæller Martin Isenbecker.
"Vi kan se at der ikke har været pres på vores support. Og de henvendelser der er kommet til supporten har kunnet håndteres undervejs," siger Martin Isenbecker.
Belært af bitre erfaringer har Skolestyrelsen i år sørget for at have en plan b parat, hvis den digitale eksamen skulle give problemer. Således har alle skoler fået afgangsprøverne i papirform, så eleverne kan komme til eksamen, hvis teknikken går ned.
Godt at have Plan b
"Lige nu ser det godt ud, men vi er også glade for at skolerne har papirprøver liggende som backup, hvis noget skulle gå galt i morgen," fortæller han.
Martin Isenbecker fortæller at forløbet med de digitale afgangsprøver har lært ham meget.
"Man skal aldrig være skråsikker på noget, og det gælder om at have en god plan b, for alle tilfældes skyld," siger Martin Isenbecker.
Tirsdag skal 22.000 folkeskoleelever til afgangseksamen i geografi. Plan a er at gennemføre eksamen digitalt.