IBM protesterer over, at topchef Sam Palmisano er indkaldt som vidne i sagen om en hemmelig jobkartel-aftale mellem IBM og A.P. Møller - Mærsk.
Det fremgår af en fax, som IBM har sendt til retten.
"Sagsøgte må generelt protestere overfor denne vidtløftigelsesgørelse af sagen, som den af sagsøger varslede vidneførsel er udtryk for," lyder det i ægte advokatsprog fra IBM's jurist Søren Juul.
Konkret beder it-giganten om, at selskabets internationale topchef bliver afskåret fra at vidne.
"Sagsøgte må særligt protestere overfor begæringen om at måtte gennemføre en afhøring af Chairman, President and Chief Executive Officer Samuel J. Palmisano, IBM Corporation, USA, og jeg skal anmode om, at denne vidneførsel afskæres," skriver IBM videre i faxen.
IBM henviser til § 341 i retsplejeloven, der siger, at "bevisførelse, der skønnes at være uden betydning for sagen, kan ikke finde sted."
Endelig mener IBM, at hovedforhandlingen i sagen bør kunne gennemføres på en retsdag.
Opkøb hos Mærsk
Den hemmelige jobkartel-aftale blev indgået i forbindelse med IBMs overtagelse af Maersk Data, som A.P. Møller - Mærsk solgte for i omegnen af 3,5 milliarder kroner.
I sagen kræver Claus Bobjerg Juul 199.000 kroner i erstatning af IBM, fordi der intet stod i hans ansættelsekontrakt om den hemmelige aftale.
Ifølge ansættelsesbevisloven skal alle "væsentlige vilkår" fremgå af kontrakten.
Sagen kan få principiel betydning for mange it-ansattte, der har været underlagt hemmelige jobkartel-aftaler.
Computerworld har udover afsløringen af aftalen mellem IBM og A.P. Møller - Mærsk dokumenteret eksistensen af en række andre jobkartel-aftaler i it-branchen.
WM Data erkendte selv under en sag i Sø - og Handelsretten, at have 300 jobkartel-aftaler med kunder og leverandører.
Mystik: Hvem kender aftalen hos IBM?
Hos Prosa undrer man sig over, at ingen hos IBM angiveligt vil kendes ved aftalen.
Leder af den juridiske afdeling Hanne Lykke Jespersen forklarer, at hun var overrasket, da IBM fortalte, hvordan de ville være repræsenteret ved retssagen.
"Det er helt unaturligt og usædvanligt, at IBM ikke er repræsenteret af den administrerende direktør, Lars Mikkelgaard-Jensen. Vi har så overvejet, at det måske er fordi, det slet ikke er ham, der har det indgående kendskab til aftalen. Vi har vurderet, hvem der så har det og fundet at rigtigt meget peger på Sam Palmisano," siger hun.
"At han er højt på strå har ikke betydning for os," siger hun.
Hun peger på, at aftalen er affattet på engelsk, at den tilsyneladende ikke er indgået mellem de danske afdelinger men mellem de to internationale giganter, at aftalen selv for så store virksomheder er usædvanlig stor og at Sam Palminsano faktisk var i Danmark, da aftalen blev underskrevet.
Hanne Lykke Jespersen understreger, at man skal huske på, at IBM slet ikke har villet bidrage til sagens opklaring.
"Aftalen vil de ikke fremlægge. De vil ikke fremlægge noget af det, vi har bedt om. De læner sig tilbage og siger, at vi ikke kan bevise noget, selv om de selv over for medarbejderne har erkendt, at det var rigtigt, hvad Computerworld afslørede," siger hun.
"Derfor må vi selvfølgelig forsøge at finde de vidner, som vi vurderer kan kaste lys over sagen," siger hun.
Ekspert tvivler på at Sam dukker op
Tidligere har advokat og phd. stipident Lotte Hansen vurderet, at det er tvivlsomt, om Sam Palmisano nogensinde kommer til at vidne i sagen.
Det selvom han mod ekspertens forventning skulle blive indkaldt.
"Det er kun i sager, hvor et vidneudsagn er helt essentielt og uundværligt for retssagen, at en part kan indstævne et vidne med vidnepligt," siger hun.
"Det vil næppe ske i en sag som denne," siger Lone Hansen.
Politisk røre
I næste uge kommer poltikerne på banen i sagen om de hemmelige jobkarteller.
Tirsdag skal folketingets partier mødes med beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) for anden gang at drøfte et muligt bredt forlig, der skal forbyde de hemmelige aftaler.
Og torsdag er et samråd med ministeren og justitsminister Lene Espersen programsat.
Det er dog uvist om samrådet gennemføres, hvis parterne finder en fælles løsning inden.