Artikel top billede

Kolde servere skal mindske pc'ers strømforbrug

Mere effektiv udnyttelse af pc-komponenter skal nedsætte pc'ers strømforbrug med 25 procent inden 2010, mener Dell. Tilsvarende erfaringer med servere baner vejen for ambitionen på pc'er.

Strømforbruget skal nedsættes drastisk, mener computerproducenten Dell.

Derfor har selskabet lanceret en plan om at nedsætte strømforbruget i dets stationære og bærbare pc'er med 25 procent inden 2010.

Det skal primært ske gennem udvikling og integration af synergieffektiv teknologi.

Det vil sige gennem forbedret processorteknologi, men også ved udnyttelse af bedre og mere effektive harddiske, strømstyring, strømforsyninger og hukommelse.

"Den generelle opfattelse er, at man for at skære ned i strømforbruget skal kigge på processoren, men der er mange andre områder, hvor der kan ske forbedringer," siger Klaes Fris, enterprise brand manager hos Dell.

Servere baner vejen

Det er hardwareproducentens erfaringer med servere, der nu skal overføres til pc'er.

På Dells datacenter i Austin, Texas i USA, har man gennemført en analyse af strømforbruget, der viser, at 41 procent af strømmen går til it-udstyr.

63 procent af strømmen bruges af serverne i datacenteret, og heraf bruger CPU'en 31 procent af strømforbruget, mens 20 procent er strømforsyning, 13 procent harddisk, otte procent går til hukommelse og 16 procent er andre komponenter.

De erfaringer har betydet, at man i samarbejde med en række producenter af hukommelse (RAM), harddiske og strømforsyninger har fundet frem til forbedringer af produkterne, der kan resultere i et mindre strømforbrug.

Blandt andet er der udviklet en RAM-type, der bruger 22 procent mindre strøm end tilsvarende RAM med samme udnyttelse.

Noget tilsvarende er sket med strømforsyningerne.

Tidligere var der kun 80 procent udnyttelse, hvor der nu ved 230 volt går 90 til 92 procent videre gennem strømforsyningen.

Dyrere hardware – billigere i drift

De nye, strømbesparende servere koster 500 til 600 kroner mere end servere med samme specifikationer, men uden strømbesparelser.

Til gengæld vil man spare omkring det dobbelte i strømforbrug om året, fortæller Klaes Fris fra Dell.

Helt så meget vil prisstigningen dog ikke blive på stationære og bærbare pc'er.

"Det kan sammenlignes med elsparepærer. Det er en anelse dyrere, når man køber udstyret, men på årsbasis kan man spare mange penge, samt sørge for ikke at udlede så meget CO2," siger Klaes Fris.

"Samtidig får man 25 procent bedre performance per watt."

Allerede reduceret strømforbruget

Ifølge Dell har selskabet allerede reduceret strømforbruget i en række af selskabets pc'er.

Siden 2005 er den stationære OptiPlex-serie blevet 50 procent mere energieffektiv, mens de bærbare Latitude-pc'er har reduceret strømforbruget med 16 procent.

Det betyder for OptiPlex-serien alene, at der er blevet udledt 23 millioner tons CO2 mindre siden 2005.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere