Artikel top billede

EU vil undersøge, om Microsofts dominerende rolle har negative konsekvenser for skolerne.

EU: Presser Microsoft prisen på skole-it op?

De europæiske konkurrencemyndigheder vil undersøge, om der er uheldige effekter af Microsofts dominans på markedet for it i skolerne.

EU-Kommissionen vil undersøge, om Microsofts dominans på markedet for it i skolerne er med til at presse prisen op, og om det har andre negative effekter.

Det er den engelske regerings rådgivende organisation i spørgsmål om skole-it, Becta, der har rejst anklagen.

Ifølge Becta er Microsoft med til at ødelægge konkurrencen på markedet, hvilket giver skolerne ringere muligheder for at vælge mellem forskellige teknologier og programmer.

Det er med til at drive omkostningerne i vejret, skriver Washington Post.

Klage sendt til EU

Becta har konstateret betydelige forhindringer i at bruge konkurrerende produkter sammen med Microsofts Office 2007, og har sendt klagen til EU-Kommissionen, som vil undersøge sagen.

EU og Microsoft har længe kæmpet i retssalene.

EU mener, at verdens største softwarefirma misbruger sin markedsposition med Office-pakken, ligesom Microsoft ulovligt har integreret sin egen web-browser, Internet Explorer, i verdens suverænt mest udbredte operativsystem, Windows.

Billig Office i danske skoler

I Danmark fylder Microsoft også meget på i skolerne, hvor hver sjette skole i landet kun betaler tyve kroner per computer om året i licens for Microsoft Office.

Microsofts administrerende direktør i Danmark, Jørgen Bardenfleth, erkender, at det gerne må føre til et højere salg.

”Ofte hører man jo nogle sige, at der er et modsætningsforhold mellem, hvad der er godt for skolerne, og hvad der er godt for Microsoft. Sådan ser vi ikke på det i Microsoft. Det er klart, at hvis eleverne får en god oplevelse med Microsoft, så er der en chance for, at vi kan få dem som kunder senere,” har Jørgen Bardenfleth tidligere sagt til Computerworld.

UNI-C i dobbeltrolle

Bortset fra Microsoft, domineres dansk skole-it af den halvoffentlige virksomhed UNI-C, der hører under Undervisningsministeriet.

Det har rejst kritik fra private it-virksomheder, der mener, at de konkurrerer på ulige vilkår med det halvoffentlige UNI-C, der endda har en dobbeltrolle som rådgiver for Undervisningsministeriet foruden at være leverandør af it-ydelser.

"UNI-C driver de facto erhvervsvirksomhed, hvorfor vi som privat virksomhed er oppe imod at konkurrere mod statsstøttet produktion. Det synes vi er unfair, forvridende og uhensigtsmæssigt for markedet – og ikke specielt liberalt," lyder det i et brev, som administrerende direktør Lars Fredsted fra Tabulex, sidste år sendte til blandt andre undervisningsminister Bertel Haarder.

Kritikken afvises af både undervisningsministeren og UNI-C, der mener, at folkeskolerne har frit valg.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere